Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Vapaaehtoistyö ja työttömyysturva

YLE uutisoi nettisivuillaan (20.8.2013) parkanolaisesta työttömästä, jonka työttömyysturva katkaistiin vapaaehtoistyön vuoksi. Hän on ollut alkuvuodesta lähtien ilman työttömyystukea, sillä hän oli auttamassa ystävänsä kierrätyskeskuksen avajaisissa kahvinkeitossa. Tapahtumasta uutisoitiin paikallislehdessä, jonka jälkeen TE-toimisto katkaisi ko työttömän työttömyysturvan.  "TE-toimisto vetosi perustelussaan työttömyysturvalain kohtaan, jossa sanotaan, että työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, jos hän työskentelee palkatta yrityksessä tai sellaisissa tehtävissä, jotka yleisesti tehdään työsuhteessa tai yritystoimintana (YLE 20.08)."

Artikkelin mukaan lakia tulkitaan kirjavasti eri TE-toimistoissa. Uutinen ja lain tulkinta on mielenkiintoinen ja asiaan on varmasti eri näkökulmia. Tässä tapauksessa olisi ensin voitu tutkia, onko (rahallista) korvausta saatu vastineeksi työpanoksesta. Seuraavaksi sitten olisi voitu arvioida tuen maksamisen perusteet. 

Vapaaehtoistyö ja työttömyys


Työtön ei saa tehdä vapaaehtoistyönä tehtäviä, joita yleisesti tehdään työsuhteessa tai yritystoimintana, menettämättä työttömyyskorvaustaan. Voinko enää käydä äidilleni ruokakaupassa ja laittaa hänelle viikottain ruokaa, sillä sitä palvelua tarjoavat kotipalvelut! Voinko käydä luomassa lunta vanhempieni pihalla talvisin, sillä isännöintipalvelut tarjoavat tätäkin palvelua. Vai olenko minäkin nyt vaarassa menettää työttömyysturvani?

Anne Frank, really? Muutaisiko hän mieltään luettuaan tästä parkanolaisesta työttömästä? Olisiko työttömälle tosiaan parempi, jos hänen päivänsä täyttyvät merkityksellisestä toiminnasta ja hänellä on sosiaalisia kontakteja. Eikö vapaaehtoistyön voi katsoa olevan henkisen hyvinvoinnin hoitoa jollain tasolla ja sitä kautta koituvan yhteiskunnan hyväksi. Lisäksi, miten voi menettää tuen jos ei saa työstä palkkaa tai siihen verrattavaa vastiketta? Jotenkin oikeellisuudentajuni ei nyt asetu aloilleen...

Mitä ajatuksia asia sinussa herättää?

Kommentit

  1. Juurikin näin ... ja etukäteen kysyessä työvoima neuvoja - sori valvoja - ei pysty/halua antaa tän kategorian asiasta neuvoa. Kohdallani kyse olisi pari viikon päästä tapahtuvasta tietsikkakerho tyyppiseen kategoriaan menevästä toiminnasta ilmaisesta ja palkattomasta. Etukäteen en saa vastausta. Myöskään en saa vastausta siitä, minkä verran ilmaisesta vapaaehtoistyöstä sakotetaan - menetänkö työttömyysturvan tunnilta, päivältä vaiko viikolta - Vai menettikö tuo parkanon kahvinkeittäjä työttömyysturvan pysyvästi ? Huh ?
    Nyt - eli marraskuusssa 2014 - työtön saa tehdä palkallista työtä 300 e edestä - sen vaikuttamatta työttömyysturvaan ... Mutta ilmaiseksi ei saa tehdä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Twiitattuani twitterissä kommenttisi pointin eli "työtön saa tehdä palkallista työtä 300 e edestä - sen vaikuttamatta työttömyysturvaan ... Mutta ilmaiseksi ei saa tehdä ?" Harmaa talous nostettiin esiin lähes välittömästi.

      Mielestäni on tärkeää erottaa harmaa talous ja vapaaehtoinen toiminta toisistaan. Muutoinhan jokainen mummolleen kaupassa kävijä (=kodinhoitajan toimintaa) saisi harmaan talouden epäilyn harteilleen. Kuten twitterissä viserrettiin, osa käyttää järjestelmää hyväkseen, mutta sen takia ei voi koko järjestelmää romuttaa. Yleistäminen tässä asiassa on suureksi vaaraksi.

      Kokonaisuus on haastava. Ilmanmuuta harmaa talous on kitkettävä. Kuitenkaan työttömiltä ei saa viedä heidän oikeuttaan työttömyystukeen korvauksettomaan vapaaehtoistoimintaan perustuen.

      Poista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa