Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Nouseva trendi rekryissä?

Skyhoodin toteuttama kansallinen Rekrytointitutkimus julkaistiin maaliskuussa. Se kohdennettiin suomalaisten yritysten rekrytoinnista ja HR-asioista vastaaville ja sen tavoitteena oli selvittää rekrytoinnin nykytila ja trendit.

Verraten viimevuotiseen tutkimukseen ja näin työnhakijan näkökulmasta mielenkiintoista oli, että hakijan persoonallisuus nousee esiin läpi tutkimuksen.

Hakijan persoonallisuus


Kandidaattiin liittyvistä tiedoista rekrytointipäätöksen kannalta kolmanneksi tärkeimmäksi nimettiin persoonallisuuden sopiminen tiimiin. Motivaatio ja aikaisempi työkokemus kiilasivat sen edelle. Neljäntenä tuli luonteenpiirteisiin liittyvät vahvuudet.


Kandidaatin valintaan vaikuttavia ominaisuuksia

Lisäksi yksi persoonallisuuteen kohdistuva kysymys tutkimuksessa oli siitä, että kuinka moni haastatelluista sopii persoonallisuuspiirteidensä puolesta tiimiin? Vastaukset jakautuivat fifty-sixty.

Persoonallisuus-teema jatkuu, sillä seuraavien väittämien kohdalla se näyttää saaneen eniten painoa "täysin samaa mieltä ryhmässä". 

Väittämät / Kansallinen Rekrytutkimus 2014 by Skyhood

Persoonallisuudella näyttää olevan suurempi merkitys kuin ennen. Onko persoonallisuus nyt se seuraava "Big Thing", jota rekrytoijat hypettävät? Mene ja tiedä, mutta ainakin teema tuntuu toistuvan, jopa kyselyn loppuosan kommentteihin asti.

Olettamuksia


Tutkimuksen kommenttiosioon oli kerätty HR-ammattilaisten mietteitä ja tässä niistä ehkä mielenkiintoisin:

 "edelleen ongelmana on se kuinka tavoitetaan 
ne parhaat työntekijät, jotka 
ovat passiivisia työnhakijoita. 
Eli miten näihin saataisiin yhteys - he, 
kun eivät lue työpaikkailmoituksia"

Passiivisiin työnhakijoihin luetaan yleensä työelämässä olevat, jotka eivät aktiivisesti hae uutta työpaikkaa. Kommentoijan mukaan parhaat työntekijät ovat passiivisia työnhakijoita. Hämmentävä olettamus.

Tosin, olen itse olettanut työelämässä olevien olevan ylityöllistettyjä ja loppuun palaneita, sillä tehostaminen puristaa työelämään jällelle jääneiltä mehut.
Hmmm...ehkä me molemmat olemme väärässä?

Mitä jos...


..työttömissäkin on heitä, jotka osuivat irtisanomisaaltoon ja tarttuivat tukipakettiin? Ehkä jopa niitä parhaita, jotka ovat vuosia opiskelleet työn ohessa ja nyt kaipasivat taukoa työelämästä. Tai heitä, jotka halusivat hitsarina, tuotantotyöläisinä, tehdä tunnollisesti ja hyvin työtään, mutta yrityksen kulujen karsiminen osui heidän nilkkaansa. Tai heitä, jotka tarkoituksella välttelevät palkkatyötä, syystä tai toisesta.

Toisaalta voiko työelämässä olla henkilöitä, jotka katsovat juutupea päivät pitkät. Ehkä siellä on heitä, jotka kaikissa palavereissa näpräävät älypuhelimiaan, keskittyen sosiaalisen median statuspäivityksiin. Ehkä siellä on heitä, jotka ovat lopun uupuneita, kun tunnollisina yrittävät selviytyä päivittäisistä tehtävistään. Ehkä siellä on sekä niitä parhaita, että niitä lusmuja?

Olisi upeaa jos pystyisimme pysähtymään miettimään olettamuksiamme. Sillä mitään ei pidä olettaa, ei varsinkaan jos hakee parasta. Meitä on monenlaisia, molemmissa ryhmissä. 

Yours truly, 
Työnhakija

Skyhoodin tutkimus on ladattavissa täältä.

Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa