Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Pitäisikö yrittäjyyden kynnystä madaltaa?

Aalto-yliopiston nettisivuilla oli mielenkiintoinen artikkeli, joka käsitteli hybridiyrittäjyyttä ja joka laukaisi ilmoille tämän kirjoituksen. Hybridiyrittäjä on henkilö, joka toimii sekä palkkatyössä että yrittäjänä. Artikkelin mukaan työelämän monimuotoistuessa, tästä mallista on tullut pysyvä yrittäjyyden malli ja se on noussut yhteiskunnallisesti merkittäväksi ilmiöksi. (Aalto news)

Työssä käyville hybridiyrittäjyys on yksi yrittäjyyden muoto. Yrittäjyyttä kaupataan ajatuksena  työttömille. Tutkimuksen mukaan Suomessa jopa 44% aikuisväestöstä tunnistaa hyviä liiketoimintamahdollisuuksia ympäristössään. Silti seuraavan kolmen vuoden aikana yrittäjiksi aikovia on vain kahdeksan prosenttia. (GEM, tutkimus 2013, s. 3, 5) Miksi näin on?

Omalta kohdaltani voin kertoa, että olen tunnistanut liiketoimintamahdollisuuden. Karvaan ajatusta vastaan, sillä yrittäjyys ole itselleni ensisijainen vaihtoehto. Kuitenkin otan askelia kohti yrittäjyyttä. Silti haamuna ajatuksissa on, että sinä hetkenä kun saan y-tunnuksen käteeni, karkaa toimeentulon turva ja tulevaisuuden täyttää osittain harmaa pilvi, joka kietoutuisi toimeentulon epävarmuuden ympärille. 

 

Entäs hybridiyrittäjyys? Kyllä, aivan mahtava idea! Entä jos joutuisin työttömäksi palkkatyöstäni ja yrittäjyys ei toisi minulle tarpeeksi tuottoa, jotta pystyisin maksamaan elämisen pakolliset kustannukset? Ollessani sivutoiminen yrittäjä, en saisi ansiosidonnaista, vaikka samaan aikaan olisin myös palkansaaja. Onko se oikein?

Mietin, pitäisikö yrittäjyyteen pyrkiviä jotenkin tukea? Pienten ja keskisuurten yritysten merkitys on kuitenkin kansantaloudellisesti merkittävä. Sektori työllistää yli 60 prosenttia yritysten työvoimasta ja tuottaa liikevaihtoa lähes saman verran kuin suuret yritykset, joten PK-yritysten merkitystä ei voi vähätellä. (Vihreät - De Gröna)  

Jos kynnystä (hybridi)yrittäjyyteen voitaisiin madaltaa, toisiko se meille lisää työpaikkoja? Suuri kysymys on, millä keinoin sitä kynnystä madallettaisiin, jotta yrittäjyyden valitsisi yhä useampi suomalainen?


Kommentit

  1. todellakin pitäisi. työtön ei saa tehdä mitään tai viedään työttömyysturva pois. mullakin on idea, mutta en tiedä riittääkö asiakkaita ja saisinko edes palkkaa. sitä ei pysty edes alkamaan testaamaan pienimuotoisesti ilman että menettää tukensa. mutta jos se toimisi, niin olisi mahdollisuus työllistää muitakin! jotenkin toivoton tilanne!

    jotain paitäisi asialle tehdä, että luotaisiin edes mahdollisuus luoda uusia työpaikkoja!

    VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa