Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Nuori – panosta itseesi, panosta työnhakuun!

Työnhaku on muuttanut muotoaan rajusti viimeisten vuosien aikana. Digitalisaatio on tuonut tähän elämän osa-alueeseen paljon uusia muuttujia jo olemassa olevien rinnalle. Aiemmin pelkkä avoimen hakemuksen lähettäminen tai suurempien yritysten massiivisiin hakemustietokantoihin oman CV -tietojensa tallentaminen saattoi riittää haastatteluun pääsemiseen. Tänä päivänä näin tuskin tapahtuu.

Lisääntyvä työttömyys koskettaa jokaista meistä jollakin tasolla ja viime vuosien uutiset työllisyydestä pullistelevat toinen toistaan synkempiä näkymiä. Tästä syystä päätin tarkastella asiaa positiivisten mahdollisuuksien ja käytännön vinkkien kautta. Yllättävän moni menestystarina on nimittäin saanut alkunsa vaikeina taloudellisina aikoina.

Kontaktoi rohkeasti


Sähköposti tai avoin hakemus ei välttämättä toimi. Oikeastaan koko avoimen hakemuksen käsite joutaisi roskakoriin. Yrityksen päättävissä asemissa olevilla henkilöillä on todennäköisesti jatkuva kiire ja ylitsepursuava määrä erilaisia tehtäviä hoidettavanaan. Tällainen arki on alituista priorisointia ja juuri sillä hetkellä oleva tärkein asia ei koskaan ole sattumanvaraisten työhakijoiden hakemusten selaaminen.

Kuulin eräällä luennolla, että noin 90 % työntekijöistä/hakijoista käyttää aikansa virallisiin hakukanaviin ja avoimien työpaikkojen etsimiseen, kun taas noin 90 % työnantajista käyttää aikansa verkostojensa ja omien työntekijöidensä potentiaalin läpikäymiseen. Käytännössä siis nämä kaksi toisiaan etsivää osapuolta ovat samoissa vesissä vain 10% käytetystä ajasta.

Avoimia hakemuksia parempia kanavia ovat erilaiset tapahtumat, puhelin, sosiaalinen media, käsinkirjoitettu kirje ja jopa yrityksen tiloissa käyminen ilman erillistä sovittua aikaa.

Kerro missä olet hyvä


Jokainen meistä on hyvä jossakin. Jos et vielä ole löytänyt vahvuuksiasi ammatillisesti niin mieti, löytyisikö niitä harrastuksiesi kautta. Iso apu työllistymiseen onkin tehdä riittävästi rehellistä itsetutkiskelua ja päättää, missä haluaa pärjätä.

Seuraava askel on miettiä, miten tällä toiminnalla voisi olla hyödyksi ja tuottaa rahaa. Lähes jokaisen kaupallisesti menestyneen organisaation tai henkilön ytimessä on toisten ihmisten auttaminen. Mieti siis mitä asioita meidän yhteiskunnassa, kaupungissa, lähiössä tai vaikkapa kerrostalossa voisi tehdä paremmin, nopeammin, halvemmalla, vaivattomammin ja niin edelleen.

Näitä ajatuspolkuja tallaamalla on syntynyt monta elämänmittaista uraa. Monet hakemukset ovat liian yleisluontoisia eivätkä kohdistu mihinkään tiettyyn toimintoon. Siksi sellaiset eivät usein avaa ovea edes siihen ensimmäiseen haastatteluun.

Ajattele siis jo etukäteen miten juuri sinun osaamisesi tuo lisäarvoa juuri kyseiselle työnantajalle. Ja muista, että meissä kaikissa on ääretön potentiaali!

Opi joka päivä


Suomessa arvostetaan korkeakoulutusta ja erityisesti yliopistokoulutusta hyvin paljon. Joskus kuitenkin tuntuu, että muodollinen pätevyys asetetaan turhan korkealle jalustalle. Monella maailman menestyneimmistä ihmisistä on hyvin yllättävä tausta, eivätkä tutkinnot ja eliittikoulut ole vaikuttaneet heidän menestyksensä polulla. Mutta yksi yhteinen tekijä heiltä kaikilta löytyy: opiskelu ja jatkuva oppiminen.

Mielestäni laadukas oppiminen vaatii kolme seuraavaa asiaa: oikean tahtotilan, asenteen ja nettiyhteyden. Ensimmäiseksi määrittelet missä sinä haluat olla paras, tahtotilan kautta. Seuraavaksi teet päätöksen, määrätietoisen oppimissuunnitelman, etkä anna koskaan periksi. Kolmanneksi valitset missä muodossa tieto parhaiten päähäsi uppoaa. Netin kautta jokaisen suomalaisen saatavilla on loputon määrä monipuolista materiaalia ääni/digikirjoja, videoluentoja jne.

Opiskele ja yritä oppia joka päivä, se ei vaadi koulutuspaikkaa eikä rahaa.

Ota vastuu motivaatiostasi


Kuvittele itsesi haastattelemassa ihmistä, jonka tiedät olevan huippuosaaja, mutta hänen äänenpainonsa on mollivoittoinen ja energiatasot alhaiset. Jostain syystä tällaisessa kohtaamisessa on vaikea innostua toisen osaamisesta.

Muista pitää siis itsesi energisenä huolehtimalla fyysisestä kunnostasi niin, että saat riittävästi unta, laadukasta ruokaa ja liikuntaa.

Henkinen hyvinvointi on puolet energiavarastostasi, joten vietä säännöllisesti aikaa perheesi, ystäviesi, harrastuskavereidesi kanssa tekemällä mielekkäitä asioita. Mikä ikinä pitääkin sinut onnellisena.

Kun elämän tärkeimmät perustekijät ovat kunnossa, niin ihminen on hyvin todennäköisesti energinen, motivoitunut ja positiivisesti virittynyt. Haasta itsesi ja ota vastuu omasta motivaatiostasi, niin pääset eteenpäin.

Ole rohkea


Itsensä syvällinen tunteminen on tie menestykseen, nöyryyteen ja kiitollisuuteen. Mieti omia rehellisiä arvojasi. Mikä sinulle merkitsee tässä maailmassa? Minkä haluaisit muuttuvan mielestäsi parempaan suuntaan? Mistä saat aidosti hyvää fiilistä?

Kun oma arvomaailma kirkastuu, on erittäin tärkeää, että työyhteisössäsi jaetaan samankaltaiset arvot. Tämä saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta hetken asiaa mietittyäsi on itsestään selvää että täysin erilaisella arvopohjalla toimiva yhteisö ei tule kestämään pitkään.

Kun aloitat uuden työyhteisön etsimisen arvojen kautta saatat löytää itsesi aivan uudelta toimialalta tai jopa uudesta ammatista. Oma yhteisösi saattaa hyvinkin löytyä myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

Mieti myös vakavasti yrittäjäksi ryhtymistä. Yhä useampi työyhteisö toimii jo nyt yrittäjämäisesti ja palkka maksetaan suorituksen mukaan, ei niinkään tehtyjen työtuntien perusteella.
Muista tarttua toimeen ja haastaa itseäsi!

Hyvää ja aktiivista kevättä toivottaen,
Niko Heikkilä
Etsivä nuorisotyöntekijä


Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa