Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Terveiset Norjasta!

Oslosta noin 45 kilometrin päässä sijaitsevassa Drammenissa asuu ja työskentelee suomalainen Piia, joka lähettää terveisensä lukijoille kertomalla meille hieman norjalaisesta työelämästä.

Norjassa on n 5,2 miljoonaa asukasta eli maa on väestöltään samaa kokoluokkaa kuin Suomi. Ulkomaalaisten osuus väestöstä on kuitenkin kasvussa. Maahanmuuttajia ja pakolaisia on jo n 13% koko väestöstä. Suurin osa ulkomaalaisista on kuitenkin tullut Norjaan töihin, kuten Piiakin. (Statistics Norway

Piia on ensimmäiseltä koulutukseltaan AMK vaatesuunnittelija ja pitänyt Suomessa ompelimoa. Yrittäjyys tosin katkesi borrelioosiin. Sen jälkeen opettelin kävelyn uudelleen ja olin työttömänä kun sairaslomaa ei voinut saada, kun ei ollut mitään työpaikkaakaan. Päätös hakea opiskelemaan hortonomiksi kypsyi ollessani vuosikausia toipilaana ja kykenemättä työelämään, kertoo Piia. Suomessa hortonomin työt ja kiinteistöhuoltoalakin tulivat tutuiksi, mutta matka jatkui Norjaan.

Nyt Piia on asunut ja työskennellyt Norjassa jo viisi ja puoli vuotta. Parisuhteella oli oma osansa Piian Norjaan muutamisen kanssa, sillä hänen silloinen suomalainen poikaystävä työskenteli Norjassa, Piian asuessa Suomessa.

Ensimmäiset puoli vuotta Piia lensi Suomen ja Norjan välillä parin, kolmen viikon välein kunnes muutti kokonaan Norjaan, saatuaan töitä (2011) henkilökohtaisena avustajana. Tällä hetkellä Piia työskentelee henkilökohtaisena avustajana mieshenkilölle, joka on sänky- ja pyörätuolipotilaana.

Avoimia työpaikkoja on markkinoilla mutta niiden saaminen on haastavaa. Piialle on käynyt usein niin, että vaikka työpaikkailmoituksissa haetaan henkilöä kokoaikatyöhön, mutta ilmeisesti runsaan työntekijätarjonnan vuoksi, paikka saattaa muuttua hakuprosessin aikana osa-aikaiseksi!

Mitä eroja työelämässä? 


Piia sanoo, ettei eroja norjalaisessa työelämässä oikeastaan ole paljonkaan Suomeen verrattuna, mutta jotain kuitenkin.

Työaika noudattelee suomalaista työlainsäädäntöä hyvin pitkälti. Norjassa lomaa voi pitää kesän aikana kolme viikkoa ja loput kaksi viikkoa tulee pitää joulukuuhun mennessä.

Näkymä Drammeniin!
Lomaraha on Norjassa 12% edellisenä vuotena tienatusta summasta. Norjassa palkansaajat saavat marraskuun palkkansa joulukuussa, joka myöhemmin tasataan veroissa.

Palkkatasoa ei voi suomalaisen näkökulmasta "ottaa itsestään selvänä", ei varsinkaan alalla, jolla Piia työskentelee.

Hän kertoo, että esim. henkilökohtaisen avustajan palkka on korkeampi kuin perushoitajan, vaikka työhön vaaditaan korkeampi koulutus. Lisäksi esim. fysioterapeutin palkka on pienempi kuntasektorilla kuin henk.koht.avustajan työstä saatava palkka.

Yleisesti ottaen norjalaiset ovat positiivista ja ystävällistä kansaa ja hymyilevät ja tervehtivät jopa vieraita vastaantulevia ihmisiä kaduilla. Avoin ystävällisyys, hymyileminen sekä small talk kuuluvat asiaan Norjassa. Työpaikan ilmapiiri on työpaikkakohtaista, hyvässä ja huonossa, aivan kuten Suomessakin.

Piian vinkit Norjaan


Piia kertoo, ettei Norjaan muuttaessaan osanut norjaa lainkaan. Hän puhui aluksi ruotsin ja englannin sekoitusta, kunnes puhe taipuikin jo norjan ja ruotsin sekoitukseksi.

Piia rohkaisee muitakin, että ruotsinkielellä pärjää hyvin aluksi. Kannattaa kuitenkin rohkeasti käyttää kaikki ne sanat norjaksi jotka oppii/osaa, sillä muutoin jumahtaa helposti ruotsin ja englannin sekakieleen. Rohkeasti vain liikkeelle ja hakemaan töitä tai opiskelupaikkaa, kannustaa Piia.

Norjaan voi lähteä tekemään aluksi vaikka keikkahommia, jos haluaa. Kielitaito karttuu ja keikkojen ohessa voi hakea työpaikkoja. Sairaanhoitajissa on paljon keikkatyöläisiä täällä, Piia sanoo.

Avoimia paikkoja voi hakea suoraan yritysten nettisivuilta sekä sanomalehdistä ja verkosta. Norjan suurin työpaikkatietokanta on Norjan työ- ja hyvinvointihallinnon ylläpitämä tietokanta nav.no, (ledige stillinger = avoimet paikat) . Lisäksi Norden -sivustolta löytää vinkkejä työnhakuun Norjassa.

Asuntoja voi hakea finn.no -osoitteesta. Työpaikan saatuasi, jotkut työnantajat saattavat jopa järjestää asunnon tai auttavat sen saamisessa. Vuokrat ovat Norjassa korkeita, mutta niin ovat palkatkin - muistuttaa Piia. Käteen jää kaikkien kulujen jälkeen aina jotain, sillä pienimmälläkin tuntipalkalla.

Piian mukaan parasta Norjassa on luonto, vuoret ja retkeilymahdollisuudet ja ihmiset!

Terveisin, Piia
Drammen, Norja




Kommentit

  1. Hei
    Olen itse työskennellyt Norjassa 2000-luvun paikkeilla ja tutulta kuulostaa. Norjassa suositaan paljon osa-aikasta työtä, se on ehkä jopa osa kulttuuria, varsinkin hoitoalalla ja naisten parissa. Toisaalta itselle jäi käsitys, että norjalaiset haluavat tehdä osa-aikaista työtä, jolloin jää vapaa-aikaa hyggeilemiseen :)
    Lähestyn kirjoituksellani myös toisesta syystä, olen matkaamassa työn puolesta Ruotsiin ja Norjaan marraskuussa, ja etsin yhteistyö kumppaneita hoitoalan yrityksistä tai lähihoitajia/hoitajia kouluttavista tahoista. Kartoitamme myös omille opiskelijoille mahdollisia työssäoppimispaikkoja. Olen myös erittäin kiinnostunut uusista tuulista Norjassa esim hoiva-alan teknologiaan liittyen. Työskentelen lähihoitajajien opettajana (kuntoutus) Pohjois-Karjalan aikuisopistossa Joensuussa. Jos mielenkiintosi heräsi (myös tekstin kirjoittaja Piia) niin otathan yhteyttä johanna.karjalainen@pkky.fi

    VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa