Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Kaikki tulospalkkaukselle?

Työnhaku on mielenkiintoista, se vie ihmistä tunteiden vuoristoradalla välillä hurjaakin vauhtia. Työtä aktiivisesti hakeva, hyvinkoulutettu tuttava jakoi Facebookissa (ja antoi luvan jakaa viestiään eteenpäin) kokemuksensa eräästä avoimesta työpaikasta, jota TE-keskus suositteli häntä hakemaan.

Jaan hänen mielenkiintoisen, varsin suorapuheinen, eikä yhtään nöyristelevän kokemuksen kanssanne. Itselleni hänen kirjoituksensa nosti pintaan monenlaisia ajatuksia, miten käy sinulle?

Tästä eteenpäin tämän toisen työnhakijan tekstiä, itse lisäsin vain väliotsikon silmäilyn helpottamiseksi.

Työtarjouksen taustaa


Sain viime viikolla työvoimatoimistosta työtarjouksen. Soitin paikkaan ja kävin jo maanantaina työhaastattelussa. Kyseessä tänä vuonna toukokuussa perustettu start up-yritys, joka hakee puhtaasti provikalla työskenteleviä henkilöitä. Eivät halunneet edes työhakemusta tai mitään tietoja osaamisestani tai kokemuksestani. Aivan sama. Palkkaamme mitä tahansa kaduntallaajia, tuntui sanaton viesti olevan.

Miksi menisin ilmaiseksi myyntirengiksi vieraaseen yritykseen, nollapalkalla? Voisin saman tien ennemmin perustaa oman firman.

Palaute email TE-toimistoon


Jäin työttömäksi provisiopalkkaustyöstä helmikuussa tänä vuonna. Asioidessani työvoimatoimistossa minulle suositeltiin, että hakisin "koulutustani vastaavia" työpaikkoja/-tehtäviä. Tästä huolimatta minulle lähetetään tarjouksia provisiopalkkaisista työpaikoista, jotka eivät millään tavalla vastaa koulutustani.

Kävin eilen työhaastattelussa Idea Ventures-nimisessä startupissa, joka hakee henkilöitä myymään heidän palveluitaan puhtaalla provisiopalkalla. Yritys on vastikään perustettu, eli startup. Mielenkiintoinen liikeidea sinänsä ja oli mielenkiintoista kuulla heidän toiminnastaan. Mutta millä tavalla kyseinen firma ja työtehtävä vastaa koulutustani ja osaamistani? En ole missään vaiheessa ilmoittanut hakevani provisiopalkattuja myyntiedustajan tehtäviä.


Saadessani työvoimaneuvojalta työtarjouksen olin heti yhteydessä firman edustajaan + työvoimatoimistoon. Yritys ei edes halunnut työhakemusta eikä mitään muuta tietoa kuin nimeni ja puhelinnumeroni!

Vaikutti siltä, että heille palkataan ketä tahansa huolimatta siitä, mikä koulutus ja kokemus henkilöllä on. Menin pelkän puhelinkeskustelun perusteella työhaastatteluun.

Julkiselle sektorille tulospalkkaus!


Taidan tehdä eduskunnalle kansalaisaloitteen siitä, että myös työvoimaneuvojien ja koko julkisen sektorin palkkaus muutetaan provisiopohjaiseksimaksetaan palkkaa siitä, millaisiin tuloksiin pääsette! Saatte jonkinlaisen provision joka kerta kun onnistutte työllistämään ihmisen hänen koulutustaan ja osaamistaan vastaavaan tehtävään.

Samaa voitaisiin soveltaa eduskuntaan ja hallitukseen: heille maksettaisiin provisiota siitä, kun saavat hyviä tuloksia aikaiseksi. Vastaavasti kaikki huonot päätökset ja seikat, jotka vaikuttavat negatiivisesti Suomen yhteiskuntaan ja valtion talouteen, voitaisiin vähentää palkoista! Ehkä silloin myös eduskunta ja hallitus oppisi tekemään järkevämpiä päätöksiä koskien Suomen taloutta ym.

Totuushan on se, ettei ketään kiinnosta muiden asiat niin kauan kuin itsellä palkka juoksee, varsinkin jos se on 5K+ kuukaudessa. Eläkevakuutusyhtiöimme johtohenkilöille maksetaan palkkaa ja bonuksia lähes miljoona euroa vuodessa per johtohenkilö samalla kun täällä muu osaava ja koulutettu kansa pyörii työttöminä ja turhautuneina ympäriinsä.

Peruspalkaton provisiopalkkaus iskeytyi hermooni, siinäkö tulevaisuuden trendi? Sellaisesta palkkauksesta bongaan hiljaisia signaaleja yhä enemmän. Aihe, johon on palattava jossain vaiheessa.

ps. tervetuloa lukijakseni Rantakasvi.

Kommentit

  1. Kiitos tervetulotoivotuksesta!
    Omaan kokemusta työttömyydestä noin neljän vuoden ajalta. Kaksi akateemista loppututkintoa ei auttanut saamaan töitä, ei minkäänlaista. Yhteiskunnalle tuli kai halvemmaksi se, että sairastuin masennukseen ja pääsin/jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle;(

    VastaaPoista
  2. Niin, työn löytäminen ja työpaikan saaminen on - vähintäänkin -haasteellista. Työelämäkin on haasteellista niille, joilla se on. Näistä syistä aloitin bloggaamaan, sillä haluan herätellä keskustelua työttömyydestä, työelämästä ja asioista, joihin työnhaussa törmään.

    Joka tapauksessa, toivon että pystyt löytämään työkyvyttömyyseläkkeestä ne parhaimmat puolet ja katsomaan positiivisin mielin eteenpäin! Itse olen vasta työttömyys -polkuni alussa, tietämättä sen pituutta.

    VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa