29.9.2013

Syöttinä fake työpaikkailmoitus

Avoimia työpaikkoja surffaillessani törmäsin oheiseen työpaikkailmoitukseen Duunitorin internetsivustolla. Klikkaa kuva isommaksi ja lue ilmoitus lävitse.

Kiinnittääkö mikään tässä huomiota? Onko kaikki kohdillaan?

Työ eLama

Hälytyskellot soivat


Siis hyvältähän tuo näyttää. Erilaisia osaajia haetaan palvelukseen ja ansioluettelot pyydetään lähettämään sähköpostitse.

Silmiini pisti kuitenkin kolme asiaa, jotka saivat hälytyskelloni soimaan. Ensimmäisenä tuli mieleen, että vain start up -yritys hakee noin kattavasti henkilökuntaa. Tässä ilmoituksessa on varmasti lueteltu koko repertuaari hotellin henkilökunnasta.

Ovatko kaikki vanhat työntekijät saaneet kenkää vai miksi näin kattava rekrytointi?  Muistikuvani mukaan Lontoon Dukes hotelli on vanha ja varsin arvostettu hotelli eli mistä on kyse?

Seuraavaksi hälytyskelloni reagoivat email-osoitteesta, jonne ansioluettelot pyydettiin lähettämään. Tässä tapauksessa email -osoitteena oli dukeshotel@live.com. Yritysten email-osoitteissa käytetään yleensä @.merkin jälkeen yrityksen nimeä ja tuskin HR-osasto käyttäisi näin geneeristä etuliitettä. Ehkä ennemminkin careers@, HR@, recruitement@ jne.

Työ eLama


Käyttäisikö hyvämaineinen, kansainvälinen hotelli Hotmailin-kaltaista sähköpostipalvelua, johon osoitteen loppu (live.com) viittaa. En jaksa uskoa, joten siirryn suoraan hotellin kotisivuille, josta kolmantena kohtana tarkistan hotellin aidon puhelinnumeron versus ilmoituksessa oleva. Tässä tapauksessa oikea numero alkaa eri numeroilla kuin ilmoituksessa, joka on vahvistaa epäilyni tekaistusta työpaikkailmoituksesta.


Phishing työpaikkailmoituksessa


Yritykseen voi aina ottaa yhteyttä suoraan ja tarkistaa ilmoituksen autenttisuus, jos sitä epäilee. Yrityksen yhteystiedot voi kaivaa yrityksen omilta nettisivuilta suoraan. Tässä tapauksessa hotellin nettisivuilla jo kerrottiinkin, että yrityksen nimissä on tehty ns tekaistuja rekrytointi-ilmoituksia. 

Ilmoitin hotellille fake-ilmoituksesta emailitse ja sain vastauksen heidän HR Manageriltaan, joka vahvisti ilmoituksen olevan scam (huijaus). 

Työnhakijan pitää olla terveesti skeptinen ennenkuin lähettää tietojansa ympäri maailmaa. Kyseessä voi myös olla tietojen kalastelu eli phishing työpaikkailmoituksen avulla. 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?