16.10.2013

Rispektiä työpaikkailmoituksiin

Tänään huomio kohdistuu allaolevaan työpaikkailmoitukseen, joka bongattiin Monsterin sivustolta. Sain ilmoituksesta vinkin ärsyyntyneeltä työnhakijalta blogini etusivun Ota yhteyttä - lomakkeen kautta. Mistä on kyse?

Manpower hakee siis alla olevalla Monsterin nettisivustolla julkaistulla ilmoituksella Novartisille työntekijää. Tässä vaiheessa tulee huomioida Manpowerin tarjoamat palvelut eli menussa tarjolla rekrytointia, henkilöstönvuokrausta sekä soveltuvuusarviointeja.

Oleelliset asiat työpaikkailmoitukseen

Ensisilmäyksellä työpaikkailmoitus näyttää hyvältä. Ulkoasu on selkeä, josta annetaan ehdottomasti plussaa.

Ilmoituksessa kerrotaan haettava tehtävänimike. Työtehtävät on piristävän selkeästi ja tarkasti lueteltu. Niistä saa realistisen kuvan työtehtävistä.

Huono työpaikkailmoitus?
Monsterissa julkaistu ilmoitus
Lisäksi ilmoituksessa kerrotaan mitä taitoja tehtävässä tarvitaan. Hyvältä näyttää, tarkastellaanpa eteenpäin.

Ottaen huomioon Manpowerin tarjoamat palvelut, jättää ilmoitus epäselväksi onko kyseessä suora rekrytointi vai henkilöstönvuokraus asiakasyritykselle. hmmm...

KLIK.. KLIK.. KLIK..

Mikäli työnhakijan ärsytyskynnys työnantaja-tiedon panttaamisesta ei vielä ylittynyt, niin hän klikkaa itsensä Monsterin sivuston Hae-linkistä vielä Manpowerin internetsivuille. Siellä hän toteaa, kaiken klikkailun jälkeen, palkkaavan yrityksen olevan Manpower (kuva alla).

Voin olla väärässäkin, mutta olettaisin työnhakijalle olevan ensisijaisen tärkeää tietää, kenelle hän hakee töihin. Mieti asiaa hetki.

Tietysti voi kikkailla ja olla herättävinään kiinnostusta työnhakijoissa panttaamalla työnantajan tietoa tai sijoittamalla se klikkauspolkujen päähän, mutta siinä on vaara joka kulminoituu palkkaavan yrityksen luotettavuuteen.

Työpaikan sijainti

Työnhakijalle työpaikan sijainti on aivan ensisijaisen tärkeä asia. Sijainti määrittää onko ko. työ saavutettavissa logististen yhteyksien ja ajallisten raamien sisällä. Lisäksi työmatkakustannuksia ajatellen on työpaikan ja asunnon välinen matka työnhakijalle tärkeä informaatio.

Työpaikan sijainti siis määrittää omalta osaltaan sitä, hakeeko työntekijä avoinna olevaan työpaikkaan.

Työ eLama
Manpowerin sivuilla julkaistu ilmoitus

Tässä ilmoituksessa työnhakijoita dissataan kunnolla, sillä työpaikan / työpisteen lokaatiolle on annettu määre: Finland, Uusimaa.

Kyllä, kiinnostus tähän työpaikkaan laskee nopeammin kuin kissanhäntä! Onhan Uusimaa alueena varsin laaja, eikö?

OHJE DISSAUKSEEN

Miten siis dissata työnhakijoita kaikkein parhaimmalla tavalla työpaikkailmoituksen avulla? Yksinkertaista. Jätetään selkeästi ilmoittamatta työnantajan nimi sekä työpaikan sijainti.

Onko nuo tiedot nyt niin tarpeellisiakaan työnhakijoille, kyllähän niitä hakemuksia kuitenkin tulee!


7 kommenttia:

 1. Onneton ilmoitus.
  Kyllä työtehtävistä saisi vähän enemmänkin kertoa.

  Sijainnin saa selville nopeasti Novartiksen nettisivuilta, joista selviää, että Novartiksella on toimipisteitä Uudellamaalla sekä Espoossa että Helsingissä, vaikkakin Helsingin osoitteena on jostain syystä vain PL osoite eli itse ainakin päättelisin tästä, että Espoossa tämä työpaikka on. Mutta jonkin verran yksityisetsivän hommia tämän tiedon selvillesaanti vaatii ja näin ei pitäisi olla eli kylla sijainnin ilmoittaminen on ensisijaisen tärkeää.

  Kyllä tässä minusta selvästi Novartikselle työntekijää haetaan, se vain on epäselvää, millaisin järjestelyin ja miten pitkäksi aikaa? Eli onko homma vakituinen vaiko pätkätöitä, ja täyspäiväinen vaiko osa-aikainen? Ja ottaako Novartis työntekijän palkkalistoilleen vaiko Manpower, joka laskuttaa Novartista?

  Itselleni tärkein puuttava tieto olisi se, että onko homma vakituinen vaiko väliaikainen. Sitten sijainti. Kenen kirjoilla on ja kuka palkan maksaa, ei ole niin tärkeää, kunhan joku maksaa.

  Asun itse ulkomailla, toisessa EU-maassa. Täallä on melkeinpä säänto,että rekrytoimistot eivät ikinä ilmoituksissa ilmoita asiakasyritystä, eli yritystä, jossa tulisit olemaan töissä. Aivan totta. Eli et ikinä tiedä, mikä firma on kyseessä hakiessasi. Ja jos saat soiton rekrytoimistosta haun jälkeen, heidän halutessaan tietää sinusta enemmän, usein eivät vielä silloinkaan kerro, mikä firma on kyseessä, vasta siinä vaiheessa, jos he alkusoitteluiden jälkeen ovat kiinnostuneita laittamaan sinut ehdokkaaksi yritykselle.

  Tämä on tallaista kissa-hiiri leikkiä. Rekryagentit haluavat päteä tärkeydessään, koska heillä on valta laittaa sinut hommaan ehdokkaaksi, tai sitten ei, jos et ole heille mieleen. Toisinaan he taas hokevat, että asiakasyritys on kieltänyt kertomasta hakijiolle alkuvaiheessa, mikä firma on kyseessä, koska firma ei halua kilpailijoidensa tietävän, että he rekrytoivat. Onko tämä totta vai ei, kuka tietää. Usein taas rekryagentit sanovat kysyttäessä, että firma on se ja se mutta tämä on huippusalaista eli pidäthän tiedon itselläsi. Minua aina naurattaa tämä ´huippusalaista´ sillä miksi ihmeessä se nyt niin salaista pitää olla?

  2008 finanssikriisistä lähtien rekryfirmojen taso on mielestäni vain laskenut. Tämäntapaista ilmoittelua näkee paljon eli tiedot on vähän sinne sun tänne. Usein näkee myös kirjoitusvirheitä itse ilmoituksessa, jopa niin, että lausetta ei ole kirjoitettu loppuun! Manpoweria en ole ikinä noteeranut eli ei ole mikään creme de la creme rekrytoimistojen kirjossa. Jos olisin Novartiksen HR henkilö, niin antaisin kyllä, en niin positiivista, palautetta tästä ilmoituksesta sillä vaikka ilmoittaja on Manpower, kylla tämä ilmoitus negatiivisen leiman jättää myös Novartikseen.

  Ja jos ei tullut selväksi, VIHAAN rekrytoimistoja. Yleensä agentit ovat todella nuoria, usein uransa ensimmäisessä työpaikassa, ja heillä ei selvästi ole minkäänlaista käsitystä bisnesmaailmasta tai haettavasta työsta. Eikä minkäänlaisia ihmissuhdetaitoja. Voi, miten paskan tärkeitä pikkurekryagentteja sitä on tullutkaan vastaan, sellaisia, jotka olisi tehnyt mieli kuristaa.

  Ja minusta on jotenkin niin ironista, miten firmat hokevat, ainakin isot kansainväliset sellaiset, että ´employees are our most important asset´ ja ´there is a talent war as we cannot find enough skilled employees´ eli jos näin on, miksi he yhä antavat rekrytoinnin, yhden tärkeimmistä toiminnoistaan, ulkopuolisille, usein asiansaosaamattomille rekrytoimistoille? Ristiriitaista. minusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ilmoituksesta puuttuu myös työsuhteen luonne eli määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva! Ensisijaista tietoa sekin.

   Paljon hyviä pointteja, kuten miksi rekrytointi ulkoistetaan! Siinä jopa yksi jutun aihe blogiini, kiitos siitä.

   Lisäksi ulkomaiden rekrykokemuksista olisi kiva jakaa kokemuksia. Niitä itsellänikin on ja olen myös miettinyt sitä miksi yritysten tietoja pidetään niin salassa. Toimitusjohtaja tasolla sen ymmärrän, mutta että ihan operatiivisellakin tasolla on sitten aivan toinen juttu.

   Kiitos pitkästä ja kantaaottavasta viestistäsi!

   Poista
 2. Rekryagenteista. Törmäsin työttömyysaikanani muutamaan, ja viimeisin oli huippu. Räjähdin hänelle, kirjaimellisesti. Hän oli nuori, kokematon, provisiopalkalla. Hän sanoi minulle, että minun tulee nyt täyttää CV:n tiedot heidän lomakkeelleen. Ilmoitin mitä hän voi tehdä sillä lomakkeella (ei julkaisujelpoisia sanoja). Minun CV:ni oli EU-standardin mukaisessa muodossa, kolmella eri kielellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritykselle haettaessa uutta työntekijää on siinä rekrytoijan rooli erittäin merkittävässä asemassa. Roolissa tulee ymmärtää esim. sekä toimeksiantajan tarpeita, työn todellisia vaatimuksia, haettavan henkilön potentiaalia sekä nykyistä osaamista, paikasta riippuen.

   Rekrytoijan tulisi nähdä muotoseikkoja, kuten CV:n ulkoasua/muotoa, syvemmälle.

   Poista
 3. Edellinen kommentoija tässä vielä.

  Tuosta ´huippusalaisuudesta´ viela, että siitä kai on kyse, että rekrytoimistot eivät halua hakijoiden kertovan muille rektytoimistoille, että joku firma rekrytoi, koska pelkäävät kilpailua näiden muiden osalta. Mutta sitten taas usein joku rekryagentti, joka on sanonut jostain hommasta, että pidäthän tiedon tästä työpaikasta itselläsi, aivan pokkana kysyy, että mikä firma on kyseessä, jos olet tullut paljastaneeksi hänelle, että sinulla on meneillään haku jonkin muunkin paikan suhteen, siis jonkin toisen rekrytoimiston kautta. Ainahan ne kyselevät, että onko sinulla muita hommia haussa tällä hetkellä, ja jos sanot kyllä, niin sitten alkaa utelu, ettö mika firma jne. Yleensä vain sanon, että en voi sitä paljastaa. Yleensä tekisi mieli jatkaa, että ´kyllähän sinun rekryagenttina pitäisi ymmärtää, etten voi kertoa, juurihan pyysit minua pitämään huippusalaisuutena työpaikkaa, jonka toimeksiantoa itse hoidat´ mutta usein en viitsi, sillä rekrygentteja pitää mielistellä,niin vastenmielistä kuin se onkin.

  En tiedä, onko tätä Suomessa mutta täällä on yleistä, että rekrytoimistot ns varastavat ilmoituksia ja ilmoittelevat tyhjää eli työpaikkoja, joihin heillä ei ole edes toimeksiantoa asiakasyritykseltä. Eli kun sitä näkee jonkun mielenkiintoisen ilmoituksen, ikinä ei voi tietää, onko koko työpaikkaa edes olemassa, tai jos on, onko ko. rekryfirma todella saanut homman hoitaakseen.

  Jokin aika sitten kävin haastattelussa itse asiakasyrityksessa, yhden agentin kautta. Firma myös itse ilmoitti paikasta omilla nettisivuillaan. Olin nähnyt viiden erin rekrytoimiston ilmoittelevan paikasta, 2 näistä oli ottanut minuun yhteyttä. Haastattelussa sitten kysyin, että olivatko he todella antaneet toimeksiannon viidelle eri rekrytoimistolle. Eivät olleet, vaan niille kahdelle, jotka minuun olivat ottaneet yhteyttä. Eli ne 3 muuta keräsivät työnhakijoita rekisteriinsä valheellisesti. Tämä on yleistä. Nämä toimeksiantoa hakevat sitten soittelevat firmaan, ja sanovat että meillä on kuule täydellisiä ehdokkaita vaikka kuinka jos vain annatte meille toimeksiannon. Mutta hakijana ei tiedä, mikä on valhetta, mikä totta. Todellinen wild west.

  Jokin aika sitten sain soiton rekryagentilta. Hän oli juuri mukamas saanut toimeksiannon ja olisi menossa tapaamaan asiakasta muutaman päivän päästä, lisätietoja saadakseen, ja halusi mennä asiakkaan luo muutaman potentiaalisen ehdokkaan tiedoin. Olisinko kiinnostunut? Kyllä. Sitten alkoi se tekosyiden suoltaminen, miksi homma ei edennyt lainkaan. ´Tapaaminen asiakkaan kanssa piti siirtää, koska asiakkaalle ei käynytkään´, ´Minun piti mennä käymään kotimaassani sairasta äitiäni katsomassa eli siksi en ole ollut yhteydessä´´ (tämä kaksi kertaa) jne, jne, jne. Uskomatonta touhua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En myös tiedä (vielä!) onko Suomessa yleistä toimeksiantojen "kaappaaminen" ilman työnantajan kanssa tehtyä toimeksiantoa. Todella hyvä huomio, kiitos siitä! Otetaan asia jatkossa käsittelyyn!

   Kiitos myös muista huomioistasi! Sharing is Caring!

   Poista
 4. Tämä käytäntö myös täysin vääristää työmarkkinatilastoja. Viralliset tahot ja hallitus katsovat, etta haussa on yhteensä esim 200 000 työpaikkaa eri tahoilla. Kuitenkin suuri osa näistä on samoja työpaikkoja yhden rekryfirman ilmoittamana moneen kertaan, ja samaa yhtä työpaikkaa ilmoittavat monet eri rekryfirmat. Eli voi olla, että samasta yhdestä työpaikasta on 15-20 ilmoitusta. Eli antaa TODELLA väärän kuvan työmarkkinatilanteesta.

  Näin ainakin täällä toisessa EU-maassa. Usein näkee jonkin rekrytoimiston ilmoituksen samasta työpaikasta kolmeen, neljään kertaan esim monsterissa, niin että nimike on vaihdettu, jotta saadaan mahdollisemmat monet työnhakijat näkemään ilmoitus riippuen siitä, mitä hakua he käyttävät. Ilmoitukset ovat siis aivan peräkkäin Monsterin sivuilla. Mutta itse ilmoitus on sanasta sanaan sama eli yhdesta ainoasta työpaikasta on kyse.

  VastaaPoista

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?