1.10.2013

Työvoimapoliittinen scam?

Koulutuksia, joilla työttömiä pyritään työllistämään löytyy pilvin pimein Työ- ja elinkeinotoimiston koulutussivuilta. Omasta postilaatikostani on tähän mennessä löytynyt TalentGaten sekä Aalto yliopisto - Aalto PRO  työvoima-koulutusta markkinoivat esitteet. Samantyyppistä koulutusta tarjoavia yrityksiä on toki paljon enemmän ja niitä löytyy TE-toimiston sivuilta lisää. Ensireaktio koulutustarjouksiin allekirjoittaneella oli ilahtunut, kunnes lueskelin esitteet loppuun asti.

MARKKINOINNIN LOISTOA


Koulutusohjelmat on suunnattu mm. "sekä nuorille että kokeneille yritysideoiden kehittäjille. Korkeasti koulutetut työttömyysuhan alaiset, irtisanotut, työttömät ja yliopistoista vasta valmistuneet ja työttömiksi jääneet henkilöt ovat kohderyhmää ja haku koulutuksiin tapahtuu TE-keskusten kautta.

Työ eLamaTalentGaten kurssitarjonnasta löytyy koulutus, jossa opiskelua on 20 päivää ja valitussa yrityksessä työskennellään noin 100 päivää. Koulutusjaksot toteutetaan sekä Helsingissä ja Dubaissa. Aaaah tuota kerman määrää tuossa kakun päällä!

Aallon Pron esitteen mukaan töitä ei tarvitse hakea yksin, sillä he tarjoavat ammattitaitoista vetoapuaan työllistymiseen. Osallistujista huikeat 70% on työllistynyt, joka onkin koulutuksen päätavoite. Koko koulutuksen kesto seitsemän kuukautta. Hmm.. ei paha.

80/20-SUHDE


Koulutusohjelmaan valitut kurssilaiset työskentelevät yhteistyöyrityksissä n 80% ohjelman ajasta. Suurin osa ajasta ollaan siis työharjoittelussa, josta ei saa palkkaa vaan opiskelijalle voidaan maksaa työttömyysturvaa ja kulukorvausta. Vain 20% koulutuksesta on varsinaista opiskelua ja loput siis palkatonta työharjoittelua.

REALITY CHECK


Kuinka monella yrityksellä on resursseja oikeasti kouluttaa ja perehdyttää näitä työvoimapoliittisissa koulutuksissa olevia henkilöitä, voi vaan arvailla. Mutta miksi yritykset ovat mukana? Saadakseen vakituisen työntekijän vai houkuttaako (ketjutettu?) ilmaistyövoima?

Koulutuksen sisällöstä puheenollen, valvooko mikään instanssi näiden koulutusten sisältöä ja tuloksia vai rehottavatko ne villinä?

Tulkitsen ihan surutta ja ilman henkilökohtaista kokemusta, tällaisen työttömien aktivointipolitiikan aliarvoiseksi seuraavalla kaavalla: 80/20 -opiskelusuhde + ilmaistyö= työvoimapoliittinen scam!

Aamulehden (03/2012) mukaan ilmaistyötä teki syksyllä 2011 jo yli 400 000 suomalaista. Tämä tarkoittaa noin 60 000:n kokoaikaisen työntekijän työpanosta. Eli käytännössä työmarkkinoilta syödään työpaikkoja tämän ns. ilmaisen koulutuksen avulla. Haluatko sinä olla siinä ryhmässä?

Please, prove me wrong!

10 kommenttia:

 1. Uskomatonta, mutta varmasti totta. Tilastoja kaunistellaan tälläkin tavalla.

  VastaaPoista
 2. Noinhan se menee. Ja monesti vielä harjoittelijan ottava työnantaja maksaa kyllä, mutta ei harjoittelijalle, vaan kouluttajalle. Mutta...kun vaihtoehdot ovat vähissä ja haluaa olla aktiivinen, on tuokin työttömälle usein houkutteleva vaihtoehto.

  VastaaPoista
 3. Odottakaas vaan, kun saadaan meillekin "osallistava sosiaaliturva" elikkäs työttömien "vapaaehtoinen" pakkotyö. Sillä tempulla vasta työpaikkoja syödäänkin. Palkkatyötä ei saa enää kukaan, vaikka olisi miten aktiivinen ja nöyrä tahansa.

  VastaaPoista
 4. Loistava ja hyvä kannanotto!

  VastaaPoista
 5. Tämä on asiallinen teksti! Systeemi käyttää työttömiä kylmästi hyväkseen. Mikäpä firma ei haluaisi ilmaista ammattilaista orjatyöhön...

  VastaaPoista
 6. Onhan se houkutteleva vaihtoehto työttömälle! Siitä ei pääse mihinkään. Sitä pääsisi työelämään kiinni ja tuntisi olevan tarpeellinen.
  Ehkä, ehkä on olemassa mahdollisuus jopa työllistymiseen. Aivan ymmärrettävää ja koulutukseen tarttuneita ei pidä syyllistää.

  MUTTA onko eettisesti oikein käyttää hyväkseen työvoimapolitiikan nimessä työttömiä ja tehdä sillä bisnestä ja samalla syödä vakituisia työpaikkoja markkinoilta. Ei, sitä se ei ole ja siksi haluan nostattaa keskustelua ja herättää ajatuksia asian ympärille.

  Katseet tulee tässä tapauksessa kääntää päättäjiin, antaa palautetta vaikka TE-keskusten virkailijoille tiedustelemalla tuloksia valvovaa instanssia sekä kuinka moni kurssin käynneistä on työllistynyt. Siinä on se ydin, johon kaivautua. Ne tulokset, siis työllistymisen kannalta.

  VastaaPoista
 7. Olen kuullut koulutuksista monenlaista: jotkut ovat työllistyneet menestyksekkäästi ja jotkut ovat lähinnä saaneet ansioluetteloonsa lisämerkinnän ja kasvattaneet verkostoaan. Vaikuttaisi siltä, että koulutusohjelmista vastaavilla yrityksillä ja heidän kontakteillaan on merkitystä.

  Itse olen vaihtamassa urani suuntaa ja pääsin esikarsinnan jälkeen mukaan erääseen ohjelmaan. Minulle tarjottiin yhteistyöyritykseksi paikkaa, jossa ei tuntunut olevaan mitään käsitystä koulutusohjelman sisällöstä tai tavoitteista. Kyseinen yritys tarvitsi selvästi vain jonkun paikkaamaan sairaslomalla olevan työntekijän jättämää työsumaa. Kun yritin kysellä tarkemmin tehtävien sisällöstä, sain vastaukseksi lähinnä sen, että "työtä on". Kyseessä olisi ollut kaiketi kaikenlainen silppuhomman suorittaminen, mikä ei olisi mielestäni vienyt uraani yhtään eteenpäin. Koulutusfirma yritti kyllä kovasti houkutella minua menemään tuohon yritykseen, mutta kieltäydyin. Sen jälkeen en muita tarjouksia enää saanutkaan.

  Koska itse koen palkkatyön etsimisen pääasialliseksi tavoitteekseni, en halunnut käyttää aikaani palkattoman työpaikan etsimiseen itse. Sen pitäisi mielestäni kuulua koulutusohjelmaa koordinoivalle yritykselle, mutta näin ei aina ole. Mutta kuten sanottu, olen kuullut myös menestyksekkäitä työllistymistarinoita.

  Olen samaa mieltä siitä, että koulutusohjelmien tarjontaa ja laatua tulisi arvioida. Myös työnhakijana haluaisin tietää, kuinka tyytyväisiä edelliset palveluja käyttäneet ovat olleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulutusohjelmien toiminnassa tulisi ehdottomasti olla läpinäkyvyyttä. Palatteet, hyvät ja huonot, olisi tärkeää saada tapetille.

   En myöskään ymmärrä jos koulutusohjelmassa olevat joutuvat itse hankkimaan harjoittelupaikkansa. Kuten sanoit, ennemmin keskittää voimavaransa palkallisen työn hakemiseen.

   On todella hienoa, jos koulutuksista hyödytään ja sitä kautta työllistytään. Verkostoitumisen tärkeyttäkään ei tule aliarvioida, mutta sitä läpinäkyvyyttä haluaisin korostaa ja laatua!

   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 8. Kannattaa olla tarkkana, mihin menee mukaan, kysyä suoraan etukäteen, onko yrityksellä resursseja, mahdollista työllistää harjoittelun (ilmaistyön) jälkeen ja miettiä, mitä itse saa mahdollisesta ohjelmaan osallistumisesta. Kysyä suoraan etukäteen tarkempia työtehtäviä, mitä uutta niissä mahdollisesti oppii, oppiiko sellaista, mikä auttaa jatkossa työllistymään. Itse petyin TalentGate:n toimintaan, enkä halunnut osallistua siihen. Jäi vaikutelma, että he olivat sitoutuneet vain yrityksiin, yritysten tavoitteisiin saada ilmaisia työntekijöitä. Jäi vaikutelma, että he olivat yrityksille markkinoineet ohjelmaan mahdollisesti osallistuvaa työnhakijaa kovana ammattilaisena. He tarjosivat ns koulutettavalle työtehtäviä, joissa hän tosiaan oli kovanluokan ammattilainen. Hänen olisi pitänyt tehdä ilmaiseksi 5 kk töitä, jossa hän on jo ammattilainen. Nämä tarjotut työtehtävät eivät vastanneet koulutusohjelmaa, jonka mukaan ns koulutettavan olisi pitänyt oppia uutta, saada uutta suuntaa työnhaulleen. Kaiken huippu olis se, että toinen näistä ilmaispesteistä oli äitiyslomansijaisuus, eikä yrityksellä ollut aikomustakaan työllistää ns harjoittelun eli ilmaistyönjakson jälkeen. Toisessa yrityksessä tämä osasto (joka tarjosi ilmaistyötä ja halusi "kovanluokan ammattilaisen") ei saanut normaalisti lainkaan rahaa tällaiselle työlle eikä siis voinut jatkossa myöskään työllistää ilmaistyönjakson jälkeen. Tarjoaako TalentGate vain tällaisia pestejä? Ja syö työmarkkinoilta sijaisuusmahdollisuudet? Eihän yritykset enää ota esim äitiyslomasijaisia normaalilta työmarkkinoilta, kun näille tekijöille pitää maksaa palkkaa. TalentGate tarjoaa ilmaisia sijaisia, vieläpä kovanluokan ammattilaisia. Itse en lähde tällaiseen. Toisen yrityksen johtaja vielä kerskui, että saavat pian toisellekin osastolle TalentGate:sta (ilmaisen ammattilaisen) äitiyslomasijaisen. Jee, tosi huippua kuunnella tällaista, kun tietää, että näillä molemmilla aloilla on paljon työttöminä huippuammattilaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä jakaa kokemuksia ja kyseenalaistaa toimintatapoja sekä tiedostaa oma arvonsa työntekijänä. Koulutus on hienoa ja se, että ihmiset ovat valmiita koulutukseen, mutta se tarkoittaa myös sitä, että tällöin opitaan jotain uutta - ei sitä että tehdään ilmaiseksi jossain töitä. Työnteosta kuuluu saada palkkaa.

   Poista

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?