Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Maailman nopein rekryprosessi?

Kuinka nopeasti yritykset filtteröivät sopivimmat hakijat seuraavalle kierrokselle hakemusten perusteella? Vielä tähän päivään asti uskoin, että prosessi vie aikaa ainakin muutaman päivän. Live and learn, live and learn...

Avoin hakuaika

Löysin torstaina mielenkiintoisen työpaikan ulkomaan työnhaunverkostani. Haku oli ollut avoinna siihen mennessä 15 päivää. Lisäksi ilmoituksen hakuaika oli jätetty avoimeksi eli viimeistä hakupäivää ei ilmoitettu.

Päättelin näpsäkällä työnhakijan logiikallani, että paikkaan haettava heti, sillä haku saattaa umpeutua minä päivänä tai hetkenä tahansa.

Tein hakemuksen ko paikkaan siltä istumalta. Cover letterin luonti ja muotoilut CV:hen ja sitten kirjauduin käyttäjäksi heidän rekryjärjestelmään. Käytännössä omaan hakuprosessiini vierähti muutama tunti. Sain hakemuksen lähetettyä samana päivänä kello 14:10 bittiavaruuteen.

Ääntä nopeampi rekryprosessi?

Olin positiivisesti yllättynyt kun Inboksini kolahti saman päivän iltana kello 18:23! Uskoin vakaasti, että nyt napsahti haastattelukutsu, sillä vastaus oli supernopea! Miten kävikään? Kopioin saamani emailin tähän alle:

Työ eLama
Työnhaun bumerangi

OMG - onko minulla Maailman Nopeimman Työnhaku Bumerangin Saajan -titteli?

Työnhakijan palaute

Työnhakijan näkökulmasta tässä rekryssä oli hyvää

 • varmistus hakemuksen jättämisestä heti rekryjärjestelmässä - joskus käytännössä osoittautunut epäluotettavaksi, eikä hakemus olekkaan löytänyt perille rekryjärjestelmän vakuutteluista huolimatta. Siksi suosittelen lämpimästi rekrytointiaskelmiin seuraavaan pointtiani.
 • erillinen vastaanottovahvistus emaililla 
 • karsiutumisesta ilmoitettiin nopeasti 
Kokonaan toinen asia on miten henkilövalinnat onnistuvat, mutta ainakin prosessi on sutjakas.


Kommentit

 1. Nykyäänhän automatisoidut tietokoneohjelmat suurimmaksi osaksi ´tarkastelevat´ hakemukset eli hakemuksessasi ei tod.näk. ollut kaikkia tarvittavia ns key words, joita prosessissa eteenpäin pääsyyn olisi tarvittu. Hyvin harvoin enää kukaan verta ja lihaa oleva ihminen niitä hakemuksia käy läpi. Siis ekassa karsintavaiheessa.

  Better luck next time.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös kuullut näistä key words-ohjelmista. Aihetta tai softia yhtään tuntematta, ensivaikutelma karsinnasta key wordsien perusteella vaikuttaa hurjalta. Tulee mieleen lottoarvonta.

   Poista
 2. ...eli varsinaisesti ei siis haetakaan enää ihmistä, sopivaa tyyppiä tehtävään? Vaan ammutaan pimeyteen ja toivotaan parasta? En tajua mihin nämä systeemit ovat menossa, ja ketä ne palvelevat.

  Itsellä työnhaku edessä pian, ja pelottaa osaanko pelata tätä peliä...siis aivan sama mitä osaan, prosessissa etenee kun suoltaa oikeita sanoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu varmasti yrityksestä ja sen käytössä olevista ohjelmista. Kuka niitä tajuaa kun rekrytointi ei ole läpinäkyvää.

   Poista
 3. Sangen nopeaa! Silti ihmetyttää tuo rekrytehokkuus.

  VastaaPoista
 4. Minusta tuo vaikuttaa siltä, että avointa työtä ei ollut vaan kerättiin ilmoituksella hakijoita tietokantaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvin olla niinkin! Olen kuullut tapauksista joissa varmuudella on käytetty avointa työpaikkailmoitusta hakijapankin kartuttamiseen :-(

   Poista
 5. Sain Unileveriltä hakemukseen kieltävän vastauksen alta kahden minuutin sunnuntai iltana. Kukaan ihminen ei taatusti sitä koskaan hakenutkaan. Vuotta aiemmin hain samaan firmaan. Silloin eivät ottaneet edes hakutekstiä eikä tainnut olla edes ansioluetteloa jos en väärin muista, vaan oli jotain outoja nettitestejä mistä tuli kanssa parissa minuutissa kieltävä vastaus.

  Näiden kahden kerran jälkeen päätin, että jos heillä ei ihminen edes vaivaudu koskemaan hakemukseen/CV:hen (eikä edes teeskentelemään että olisi vaivautunut) niin en sitten minäkään kyseiseen paikkaan enää hakemuksia vaivaudu tekemään vaikka kuinka on ollut case- ja urailtaa viime vuosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tunteen. Ilmeisesti pitäisi kikkailla niillä avainsanoilla, jotta pääsee haussa eteenpäin. Kyseessä on ATS-rekryjärjestelmä eli applicant tracking system, joka "käsittelee" hakemukset tiettyjen kriteerien mukaan.

   Poista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa