Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Edellinen palkkasi ei ole viitearvo

Taloussanomien artikkeli  "Mitä vastata, kun työhaastattelussa kysytään entisen työn palkasta?" sytytti kipinän tähän postaukseen.

Sen enempää artikkelin näkökantaa tai ohjeita kommentoimatta, jäin ihmettelemään koko kysymystä ja sen perusteita. Kysymys on  aivan käsittämätön, eikä sitä tule esittää työhaastattelussa.

Työhaastattelussa minultakin on kysytty edellisen position palkkaa. Edellisen palkan tiedustelu on verrattavissa siihen, että ruokaravintolassa tarjoilija kysyisi edellisen ravintolalaskuni summaa, miettien mitä bongaisi laskulle tällä kertaa. Molemmat kysymykset ovat täysin korneja ja irrelevantteja.

Edellisen palkan kysyminen viestittää rekrytoijan arvioivan työnhakijan puolesta, millaiseen palkkaan työnhakija on tyytyväinen. Siihen hän ei pysty koskaan, joten miksi edes kysyä.

Jos jollain on syvämpää tietämystä asiasta, niin kuulisin mielelläni. Mikä on tämän kysymyksen tarkoitus?

Kommentit

 1. Hei, erittäin hyvä ja aiheellinen keskustelun avaus. toden totta. usein kai haastatteluissa kysytään asioita, joita on totuttu kysymään. eikä loppujen lopuksi ehkä kuitenkaan mietitä mitkä olisivat työn ja tehtävän kannalta relevantteja kysymyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mitä on totuttu kysymään. Pitäisi kuitenkin miettiä mitä kysyy ja MIKSI.

   Poista
 2. Tulipa tästä mieleen myös kysymys " missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua". No hehe. Kilpailijan leivissä myyntijohtajana? Phuketissa biitsillä? Mitähän rehellisyys tässä kohdin hyödyttäisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ei hyödytä mitään. Mitä kysymyksellä edes haetaan? Kysytäänkö sitäkin vain tavan vuoksi- bites me.

   Poista
 3. Hyvä posti, palkan ei tosiaan pitäisi nojautua edelliseen tai markkinatilanteeseen, vaan tehtävään työhön ja potentiaalin näkemiseen.

  Noista kysymyksistä haluaisin muistuttaa vain sen, että aina ei haeta oikeita vastauksia kysymyksiin, vaan analysoidaan reaktioita ja valmiutta yleensäkin vastata. Hyvän ystäväni viimeinen kysymys haastattelussa tuli aivan puskista "punainen vai sininen?". Ystäväni siihen välittömästi että "sininen". Vastaus oli "jess, hyvä!'. Vastine olisi ollut aivan sama vaikka olisi sanonut "punainen", pääasia että pystyi reagoimaan nopeaan tilanteeseen.

  Riku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Riku. Totta, haastattelutekniikoita on varmasti monia, riippuen siitä mitä ominaisuuksia kandidaatilta oikein haetaan. Hyvä pointti.

   Poista
 4. tän ku vielä rekrytoijatki ymmärtäis!

  VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa