Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Rekrytoijan dilemma

Olen viime aikoina tavannut monia HR-ihmisiä rekrytoinnin kehittämiseen liittyvien teemojen tiimoilta. Kuumin peruna rekrytoinneissa tuntuu olevan nuorison eli y-sukupolven rekrytointi. (Wikipedia / y-sukupolvi)

Rekrytoijat ovat ihmeissään käsissään olevan ilmiön kanssa. Työhaastatteluihin tulee nuoria, joiden työhistoria on täynnä lyhytaikaisia työsuhteita, selkeästi omasta tahdosta johtuen.

Eräs nuori tuli työhaastatteluun kymmenen minuuttia myöhässä ja kertoi saaneensa kenkää edellisestä työpaikasta, syynä oli jatkuva myöhästely. Koeajalla erään nuoren perään sai soitella, kun kellokortin leimaaminen aamu kuuden aikaan ei tahtonut onnistua. Selitys aamuisiin myöhästymisiin oli, että hänellä on tapana nukkua vielä siihen aikaan!

Moni HR-ihminen on sitä mieltä, että nuori on pakko palkata vaikka haastatteluvaiheessa tietääkin valinnan olevan vähintäänkin haastava tai jopa väärä.

Tämän pakon mukaan sitten toimitaan ja palkataan henkilö, joka tiedetään jo tässä vaiheessa olevan huono valinta.

WTF!  Palaa kirjoituksessa konkreettisesti hieman taaksepäin. Lue toinen ja kolmas kappale korvaten sanan "nuori" sanalla "henkilö".

NYT jos asetat itsesi rekrytoijan asemaan, niin palkkaisitko tällaisen henkilön?

Rekrytoija, unohda se ikäkysymys! Käsittele työnhakijoita hakijoina. Mitään ikäryhmää ei ole pakko palkata, eikä mitään ikäryhmää ole syytä karsastaa - vain iän takia.

Kommentit

  1. No, enpä palkkaisi. Ja miten niin on pakko palkata? Mitä nämä HR ihmiset ovat sanoneet perusteluksi tälle? Ai ettei vaan tarvitse palkata 50 v työtöntä, niin ennen sitten vaikka tämäntapainen nuori?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysyn aina tuon kysymyksen, että miksi pitää palkata ja saan osakseni hämmentyneitä katseita. Ehkä kysymys on sosiaalisesta vastuusta ja siitä, että nuoria tulee työllistää. Ehkä asiaa ei ole mietitty ihan loppuun asti?

      Poista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa