1.8.2014

Eläkeiän nosto, pisto ja läimäytys

Työttömyys on kasvava trendi ja samaan aikaan julkisuudessa puhutaan eläkkeellejäämisiän alarajan nostamisesta! En pysty käsittämään tätä yhtälöä!

Eläkeikä asia ei ole mustavalkoinen, eikä sitä ratkaista helpolla. Lähestymiskulmia asiaan on kymmeniä.  

JOS töitä olisi tarjolla ja JOS ihmiset kykenisivät tekemään aiempaa iäkkäämpinä töitä, niin asia olisi toisin.

työ eLama

Emme kuitenkaan elä mikä-mikä maassa, missä tulevaisuus perustetaan jossitteluun. Siksi meillä on vain yksi vaihtoehto eli eläkeikä pidetään siinä missä se nyt on.

Asiaa puoltaa kasvava työttömyys. Lisäksi työpaikkoja kun aukeaa ihmisten siirtyessä eläkkeelle.

Kesäkuun lopussa TE-keskuksissa oli kaikkiaan
 • 580.200 työnhakijaa, mikä on 75.900 enemmän kuin vuotta aiemmin.
 • 337.200  tästä joukosta oli työttömiä työnhakijoita ja 90.400 pitkäaikaistyöttömiä!

Kesäkuun lopussa alle 25-vuotiaita eli nuoria työttömiä työnhakijoita oli 50.200. Edellisvuoden kesäkuusta on työnhakijoiden määrä kasvanut 15.1%. (TEM)   Työmarkkinatilasto on varsin karua luettavaa, mutta vielä karumpaa on todellisuus ihmisille näiden numeroiden takana.

Kasvavan työttömyyden lisäksi on skenaario kasvavista työssä jaksamisen kuluista eläkeiän noston myötä todellinen. Lisäksi yli 50-vuotiaana työttömäksi jäävälle uudelleen työllistyminen on suuri haaste, puhumattakaan, jos työttömäksi jää lähellä 60 ikävuotta.

Nuorisotyöttömyys, työttömyys ja eläkeiän nosto eivät mahdu samaan yhtälöön. Eläkeikää ei tule nostaa!

8 kommenttia:

 1. Vaikka olen matemaatikko, niin ei mene minunkaan päähäni tuo yhtälö. Yritysten haluttomuus työllistää uudelleen yli 50v poispotkitut työttömät tekee myös mahdottomaksi koko asian.
  Joka päivä olen kiitollinen että pääsin/jouduin tuosta rumbasta työkyvyttömyyseläkkeelle. Ja mietin miten kamalan monella näin käy. Kun ei työlisty uudelleen yli 50 vuotiaana niin voimavarat loppuvat.

  Ketkäköhän olisivat töissä 68-vuotiaana. tiedän jonkun yrittäjän, jonka on pakko vielä kasvattaa eläkettään, en muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtälö on mahdoton ja saattaisi ajaa Suomen jopa syöksykierteeseen? Ihmettelen kuinka vähän ihmiset ottavat asiaan kantaa! Nielläänkö tämäkin asia purematta?!

   Poista
 2. Tärkee aihe!!! ihan älytön idea koko eläkeiän nostaminen. nytkään ei riitä kaikille palkkatyötä! /Niina

  VastaaPoista
 3. Ettekö tajua, asiahan perustuu siihen, että valtiolle on halvempaa maksaa työttymyysavustusta kuin eläkettä.

  Suomalaiset kitisevät eläkeiän nostosta. Monessa EU maassa se on jo nyt korkeampi kuin Suomessa. Herätkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että valtiolle on halvempaa maksaa työttömyysavustusta kuin eläkettä.

   Ranskassa on korkeampi eläkeikä kuin Suomessa, mutta ikäihmiset ovat siellä selkeästi vähemmän sorvin ääressä kuin täällä meillä. Eli ei vain se eläkeikä, vaan se käytännön todellisuus. Tällä hetkellä suomalaiset ikäihmiset pysyvät töissä EU-maiden keskiarvoa pidempään.
   Lisää YLEn artikkelista:
   http://yle.fi/uutiset/suomalaiset_ikaihmiset_pysyvat_toissa_eu-maiden_keskiarvoa_pidempaan/7368038

   Työpaikkojen ja työnhaun näkökulmasta eläkeikää ei tulisi nostaa. Miten valtion budjettia sitten paikattaisiin onkin toinen juttu, ehkä ilmaisen sosiaaliturvan (lääkärit, toimeentulotuen jne) sekä oikeuden ilmaiseen koulutukseen saisi henkilö vasta asuttuaan viisi vuotta Suomeen veroja maksettuaan/asuttuaan, sen sijaan että saa sen heti Suomeen muutettuaan. Ehkä? hups, nyt mennään politiikan puolelle - nostan jalat polkimilta..

   Poista
  2. "valtiolle on halvempaa maksaa työttymyysavustusta kuin eläkettä. " Nimenomaa näin. Ja mitä pidempään ihmiset ovat työnhakijoina, sitä pienempi tulee heidän eläkkeensä aikoinaan olemaan ... ja taas valtio voittaa. Peliinhän kuuluu myös se, että kun nyt eläköitymistä havittelevat lakisääteisesti saadaan pysymään paikoissaan, ei eläkekatastrofi posahda aivan vielä käsiin. Ja ainahan yrityksillä on käytössä yt-kortti, kun vähentää pitää. Saas nähdä, tilanne tuntuu hullulta jo nyt, mutta miten hulluksi se tästä vielä menee?

   Poista
 4. Käsittämättömiä ovat poliitikkojen aivoitukset. Niin kuin nyt eilen sen eräänkin kokoomuspoliitikon ulostulo vaatimuksella pidentää suomalaisten viikoittaista työaikaa. Huh-heijaa, eikö työssä jaksamisen ja työttömyyden vähentämisen kannalta pitäisi pikemminkin tasata työaikaa useammalle esim. osa-aikaisuuksia lisäämällä? Pitkässä juoksussa tämä varmasti pidentäisi niitä työuriakin enemmän kuin ihmisten loppuun polttaminen liiallisella työmäärällä.

  VastaaPoista

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?