Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Työhakemus on täky!

Sanotaan, että hait puhelinmyyjän tai pesulatyöntekijän työtä. Olet täysin motivoitunut tekemään hakemiasi töitä ja tiedät millä palkkatasolla liikutaan. On vain yksi mutta, ansioluettelossasi komeilee keskijohdon sekä projektipäällikön tittelit ja koulutukseltasikin olet akateeminen.

Kohdenna hakemuksesi


Hakemuksen kohdentaminen haettavaan paikkaan voi tarkoittaa sitä, että haettavaan tehtävään nähden liian koulutettu / kokemusta omaava henkilö karsii osaamistaan. Ehkä ansioluettelosta joutuisi jättämään kuudesta sujuvasti puhumasta kielestä ansioluetteloon vain ne avoimessa tehtävässä vaaditut kielet?

Tekisikö siinä väärin jos jättäisi osan koulutuksestaan tai taidoistaan ilmoittamatta? Ei todellakaan, kyse on markkinoinnista eli mielenkiinnon herättämisestä.

Asioita voi jättää pois ansioluettelosta, aivan kuten toisia korostaa. Markkinointi keskittyy arvoihin, joilla tuotetta myydään asiakkaille mahdollisimman houkuttelevalla tavalla.

Ajattele työnhakua markkinointina. Hakemuksen ainoa tehtävä on herättää rekrytoijan mielenkiinto ja viedä sinut haastatteluun. Hakemus on täky.

Kommentit

 1. En ole koskaan ajatellutkaan asiaa niin, että voisin jättää asioita eli koulutuksiani ja työkokemustani (-kinkö?) pois ansioluettelosta. Jään vielä miettimään tätä, mutta kiitos asian esiintuomisesta.

  VastaaPoista
 2. Tuota olen pohdiskellut itse usein. Olen hakenut töitä vuosia ollessani jatkuvasti pätkätöiden armoilla, mutta uskallus ei ole riittänyt tuohon ajatteluun. Rehellinen suomalainen tuntee valehtelevansa jopa silloin, kun yrittää olla tavallistakin vaatimattomampi!!

  Olen kuullut että briteissä on päinvastainen ongelma - hienot CV:t ovat usein täysin hihasta ravistettuja, ilman mitään omantunnon tuskaa! Tämän keskustelun pitäisi herättää myös rekrytoijat - onko OIKEASTI riski palkata työhön ihminen, jolla on potentiaalia tulla hyödynnetyksi osaamisellaan jatkossa hyvinkin monipuolisesti?? Jatkossa osaaminen tulee olemaan oikeasti yritysten tärkein kilpailukeino. Ne firmat pärjäävät, joilla on ymmärräystä hyödyntää osaamista monipuolisesti ja tahtoa pitää kiiinni ihmisistä.

  VastaaPoista
 3. Itse olen opettaja, mutta kun opetusalan paikkoja ei ollut, hain myyjän työtä. Jätin työpaikkahakemuksista pois opetusalan työkokemuksen ja kerroin laajemmin kaikesta asiakaspalvelukokemuksesta, jota mulla oli.

  Tietysti pitää korostaa niitä ominaisuuksia, joita JUURI kyseisessä työssä halutaan/vaaditaan. Jos jollakin "ansiolla" ei ole mainittavaa merkitystä, niin silloin myös CV:tä voi muokata. Minusta se on jopa järkevää.

  VastaaPoista
 4. Olen samoilla linjoilla edellisen kirjoittajan kanssa: korosta sitä mitä kulloinkin haluat työnantajalle myydä. Usealla ihmisellä saattaa nykyään olla monialaosaamista sekä erilaisia koulutuksia takana. Loppuviimein työnantajalle kai ratkaisee oikeanlaisen ihmisen löytäminen avoimena olevaan positioon? Koulutuksesta tai työkokemuksesta riippumatta?

  VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa