Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Persoona peliin videorekrytoinnissa

Videohakemuksissa on rekrytoinnin tulevaisuus, sanotaan. Työnantaja perustelee videorekryjä muun muassa ajansäästöllä ja sillä, että useampi hakija saa mahdollisuuden tulla nähdyksi ja kuulluksi. Mutta ennen kaikkea, työnantaja haluaa todeta hakijan persoonallisuuden ja soveltuvuuden tiimiin tai työyhteiosöön.

Lähetin ensimmäinen videotyöhakemukseni. Se oli mielenkiintoinen kokemus, sillä en yhtään tiennyt mitä videolta odotettiin. Rekryfirman sivuilla kehotettiin laittamaan CV:n, hakemuksen ja muiden liitteiden lisäksi myös ko. videohakemus.

Vaistoni sanoi, että sitä ei voi jättää tekemättä, joten tartuin toimeen. Linkki videon tekoon löytyi helposti, mutta ohjeita tekemiseen tai toiveita sisällöstä yrityksen sivuilla ei annettu.

Pitkällisen ja vakaan harkinnan jälkeen tein sellaisen videon kuin itse näin parhaaksi tehdä. Onneksi itse työkalu oli äärimmäisen helppokäyttöinen eli tekniikan kanssa tuhraamiseen ei kulunut aikaa.

Työnhakijan videohakemus
Tein videohakemusta ensimmäisenä päivänä kolmisen tuntia. Aikaa meni siihen, että valitsin rauhallisen taustan, säädin valaistusta, meikkasin ja laitoin hiukset ja tietysti pukeuduin kuten normaaliin haastatteluunkin pukeutuisin. Sen lisäksi tein muistini tueksi PowerPoint­esityksen, johon listasin asioita joita halusin videolla kertoa.

Ensin videosta tuli aivan liian pitkä. Koska hauskoja tarinoita ja sattumuksia ei tässä tilanteessa voi kertoa, ei kukaan jaksa kuunnella hyvänkään hakijan viidentoista minuutin mittaista tilitystä työhistoriasta ja persoonallisuudesta.

Onneksi tajusin itsekin, ettei tätä tilaisuutta kannata hukata CV:sta ja hakemuksesta löytyviin faktoihin. Niinpä päätin tehdä ansioluetteloa ja hakemusta täydentävän pariminuuttisen, jossa halusin tuoda enemmän esiin omaa persoonaani, työskentelytyyliäni ja muita asioita joita ei liitteistä löydy.

Pariminuuttisen tekemiseenkin saa menemään paljon aikaa. Ensin videointi sujuu hienosti ja sitten tapahtuu klassinen kielen solmuun meneminen – on aloitettava alusta. Itseäni häiritsevä maneerini on silmien meneminen ”killiin” kun haen ajatusta ja sitä miten asiani esittäisin. Niinpä yritin eliminoida tämänkin haasteen alottamalla monta kertaa uudelleen.

Vinkit videohakemuksen tekoon


Ulkopuoliset häiriötekijät ovat oma lukunsa: Linssin eteen lentävä kärpänen, ystävän puhelu, oveen koputtava naapuri, katkeava verkkoyhteys jne. On todella tärkeää löytää häiriötön ja rauhallinen paikka sekä laittaa puhelin äänettömälle, jotta hakemuksen tekoon voi kunnolla keskittyä.

Muista että, työnantaja haluaa ennenkaikkea todeta hakijan persoonallisuuden ja soveltuvuuden tiimiin tai työyhteiosöön. Toisaalta videoon panostaminen kertoo siitä, että olet tosissasi hakemassa kyseistä työpaikkaa.

Onneksi videorekrytoinnissa ei kuitenkaan tarvitse osoittaa Smoukahontaksen lahjakkuutta, vaan riittää, että linssin takaa työnantajalle tarinoi hakija, joka on motivoitunut ja oma itsensä.

Terveisin,  
Minna
https://fi.linkedin.com/in/minnahuuhtanen
https://twitter.com/MinnaHuuhtanen


Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa