Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Kesätyöt vs. kesäloma

Kesä lähestyy ja monet varmasti hakevat tälläkin hetkellä kesätöitä. Mutta onko väärin olla hakematta? Nykyään tuntuu, että yhä nuorempia ja nuorempia patistetaan kesätöihin, vaikka edes kaikille täysi-ikäisille töitä todella tarvitseville ei niitä tunnu riittävän edes niille parille hassulle lomakuukaudelle. Itse olen ollut vasta 18-vuotiaana ensimmäisen kerran töissä, eikä oikeastaan olisi tullut mieleenkään sitä aikaisemmin hakea.

Työkokemus on epäilemättä arvokasta, mutta mielestäni on kohtuutonta olettaa, että yläasteelta asti tehdään joka kesä töitä. Koululaiset ovat ansainneet lomansa. Tietysti on ihailtavaa, että ahkeria kesätyöntekijöitä löytyy. Heille kertyy omia säästöjä nuoresta asti.

Monet kuitenkin asuvat vanhemmillaan, eivätkä erityisesti tarvitse rahaa peruskouluaikana. Kesäloman pitäminen ei saisi olla millään lailla noloa tai hävettävää. Päinvastoin siitä voisi olla yhtä lailla ylpeä, että viitsii nauttia kesästä lomaillen.


Myöskään sitä ei tarvitse hävetä, että työpaikka ei yrittämisestä huolimatta osu kohdalle. Hakea tietysti kannattaa aina, jos kiinnostusta vain löytyy. Se on ilmaista harjoitusta tulevaisuutta varten. Ei ole kuitenkaan huono vaihtoehto esimerkiksi vain auttaa kotona tai isovanhemmilla, vaikka sitä ei pidettäisikään kesätyönä.

Olen itsekin viimevuosina pitänyt huolen, että kesästä jää muutama viikko itselleni. Onneksi sen tuntuu kaikki lähipiirissäni olevat ymmärtävän. Kesätöiden ei pitäisi aiheuttaa nuorille ylimääräistä stressiä koulun päälle, vaan olla kiva ajanviete lomailun lomassa.

Työnhaku on nykyään ehkä turhan vakavaa ja virallista, joten kaikilla ei senkään takia ehkä ole motivaatiota alkaa kirjoittaa työhakemuksia. Rennompi suhtautuminen aiheeseen voisi auttaa.

Terveisin,
Sonja

Kirjoittaja opiskelee matkailualaa Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa ja oli mukana tuottamassa Duunitehdas-rekrytointitapahtumaa helmikuussa 2016.

Kommentit

  1. Spot on! Kesätöistä on epäilemättä hyötyä (rahaa, kokemusta), mutta niin on lomailustakin :) Töitä kerkeää kyllä tehdä täysi-ikäisenä ihan tarpeeksi.

    Itse olin alle 18-vuotiaana vain yhdessä vajaan kuukauden kestävässä kaupungin kesätyössä. Ja hyvin olen pärjännyt.

    VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa