Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

CV ei kerro pelkästä työkokemuksesta

Kun aloin 16-vuotiaana hakea kesätöitä, huomasin, että monissa hakuilmoituksissa vaadittiin ansioluetteloa. Olin kuullut ansioluettelosta (CV), mutta en koskaan ollut saanut aikaiseksi tehdä itselleni sellaista. Se tuntui liian aikuismaiselta ja viralliselta. Viivyttelin sen tekemistä, koska pelkäsin, etten osaisi ja ettei minulla olisi tarpeeksi kokemusta. Lopulta äitini kannustamana päätin tehdä sellaisen.

Netistä löytyy paljon erilaisia malleja ja vinkkejä CV:n tekemiseen. Itse käytin Monster.fi sivuston mallia. Se on kätevä ja mielestäni siistin näköinen malli.  Uranuksen malli sopii erityisesti vähän työkokemusta keränneille henkilöille. Opin, että tärkeintä ei ole saada mahdollisimman monta eri työkokemusta listattua, vaan kertoa omista taidoistaan.

Itselläni työkokemusta oli kertynyt kaksi viikkoa kaupan hyllyttäjänä, mutta kun hetken mietin, huomasin osaavani vaikka mitä. Olen harrastanut näyttelemistä 12 vuotta, ollut koulun oppilaskunnassa ja harrastanut kansainvälistä leiritoimintaa 6 vuotta.

Työkokemuksen lisäksi tämän kaltaiset ominaisuudet kertovat ihmisestä paljon. Ennen kuin työkokemusta on kertynyt, CV:n voi täyttää harrastuksilla, mielenkiinnonkohteilla, kielitaidolla ja mahdollisella muulla osaamisella (esim. instrumentin soittaminen tai tietotekniikan taidot).

Oman kuvan lisääminen tuo pirteyttä ulkoasuun ja jos haluaa erottua joukosta kunnolla, voi kokeilla myös esimerkiksi visuaalisemman CV:n tekemistä. Siihenkin löytyy paljon erilaisia malleja netistä. Pääasia on, että CV todenmukainen ja persoonallinen.

Tsemppiä työnhakuun!
Tiia

Kirjoittaja opiskelee matkailualaa Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa ja oli mukana tuottamassa Duunitehdas-rekrytointitapahtumaa helmikuussa 2016.

Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa