Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Hyggesti työmarkkinoilla Tanskassa

Muutin 21-vuotiaana ensimmäistä kertaa omilleni, opiskellakseni muotisuunnittelua Tanskassa Via University College:ssa, joka sijaitsee keski-Jyllannissa. Olin kuullut, että töiden löytäminen Jyllannilla on yleensä haasteellista kansainvälisille opiskelijoille ilman sujuvaa tanskankielentaitoa. Moni kansainvälinen opiskelija tekeekin siivoustöitä opintojen ohella.

Itse toivoin kuitenkin oppivani tanskaa suhteellisen nopeasti, koska puhun ruotsia äidinkielenäni. Kirjoitetun tanskan ymmärtäminen sujuikin helposti. Asuttuani noin neljä kuukautta Tanskassa kaipasin jo säännöllistä työtä.

Satuin huomaamaan yliopiston  Career service- sivuilla ilmoituksen, jossa etsittiin mm. suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia ihmisiä töihin. Laitoin sähköpostia ja ennen kuin arvasinkaan, olin sopinut työhaastattelun seuraavalle päivälle. Sain työn, pienen tanskalaisen huonekaluyrityksen verkkokaupan sivujen kääntäjänä (suomi/ruotsi).

Sen jälkeen on tapahtunut paljon! Nykyään toimin tanskalaisen Trendhim-verkkokaupan Suomen markkinointivastaavana. En olisi uskonut, että saisin niin hyvän työpaikan niin lyhyessä ajassa, enkä sitä että suomen kielen taidosta voisi olla hyötyä työnhaussa Tanskassa!

Työpaikkani sijaitsee noin puolentoista tunnin bussimatkan päässä asuinkaupungistani, mutta onnekseni pystyn tekemään töitä myös etänä. Työajat ovat joustavat, joten työssäkäyntiä on hyvin pystynyt aikatauluttamaan opintojen oheen. Lisäksi sain kattavan perehdytyksen työhön ja olen oppinut valtavasti verkkomarkkinoinnista ja hakukoneoptimoinnista työpaikkani ansiosta.

Kaiken kaikkiaan työ on ollut niin palkitsevaa, ettei pitkä työmatkakaan haittaa. Vaikkei minulla ole aikaisempaa kokemusta samanlaisesta työstä, olen silti saanut runsaasti vastuuta. Jatkuva palaute ja neuvot esimiehiltä ja työkaverilta ovat auttaneet valtavasti minua kehittymään.

Kuten ihmiset Tanskassa muutenkin, työkaverit ovat olleet ystävällisiä ja tehneet oloni tervetulleeksi. Ilmapiiri on rento ja tanskalaista hyggeä parhaimmillaan, edustavat perjantaina työpäivän päätteeksi yhdessä avattavat oluet.

Omiin kokemuksiini perustuen minulla on siis pelkästään hyvää sanottavaa tanskalaisesta työelämästä. Vaikka tanskalainen kulttuuri muistuttaakin paljon suomalaista kulttuuria, Tanskassa taidetaan kuitenkin ottaa asiat hiukan rennommin kuin Suomessa.

Lisäksi kulttuuri on selvästi enemmän keskustelevampi, niin korkeakouluissa kuin työpaikallakin. Varsinkin työpaikalla olen kokenut tämän keskustelun ja runsaan palautteen todella positiivisena ja kehittävänä asiana.

Parasta mitä olen saanut työni kautta on kuitenkin se, että se on avannut silmäni mahdollisuuksille. Jos pystyn saamaan relevantin ja mielenkiintoisen työpaikan opiskelijana miksi en pystyisi siihen tulevaisuudessakin? Kokemukseni on myös todistanut minulle, että opiskelijanakin voi löytää itselleen järkevän työpaikan kunhan tiedostaa mitä taitojaan voi hyödyntää. 

Minusta työskentely korkeakoulu-opintojen ohella on ainoastaan plussaa, vaikka se vaatii ajanhallintaa. Työskentely tuo arvokasta kokemusta ja auttaa kasvattamaan verkostoa, mikä etenkin ulkomailla asuessa on kullanarvoista.

Terveisin,
Stina Henriksson
Suomen markkinointivastaava trendhim.fi & opiskelija Via University College, Herning


Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa