Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Palkkatoivepyyntö ei kuulu työpaikkailmoitukseen

Haetaanko rekrytoinnilla ensisijaisesti parasta osaajaa, lisäarvoa tuottavaa työntekijää yritykseen vai toteutetaanko rekrytointi sillä näkökulmalla, että on tarve täyttää avoin paikka? ”Lähetä hakemuksesi ansioluettelon ja palkkatoiveesi kanssa ”  –virke paljastaa armottomasti kummasta on kyse.

Uranus on käsitellyt palkkatoivepyyntöä työhakemuksessa sivuillaan. Ohjeena työnhakijalle oli selvittää työn palkkataso sekä nakata oikea lukema hakemukseen. Kirjoituksen mukaan palkkatoiveita käytetään työnhakijoiden karsimiseen esivalintavaiheessa ja siksi lukeman on osuttava kohdalleen. Hyvä ohje työnhakijalle, mutta olen asiasta aivan eri mieltä.

Palkkatoive - rekrytoijan työkalu


Palkkatoiveen ainut funktio näyttäisi olevan sen toimiminen karsimiskriteerinä työnhakijoiden esivalinnassa. Tämän takia palkkatoive toimii loistavasti mukavuudenhaluisen rekrytoijan työkaluna. Helppoa ja nopeaa.

Palkkatoiveen sijaan, hakijoita voisi myös pyytää liittämään ansioluettelo ja fanittamansa jääkiekkojoukkueen nimi hakemukseensa.Hakijat, joiden joukkue ei ole sama kuin rekrytoijilla, karsitaan!

Joukkueen nimeäminen ajaa asiansa siinä missä palkkatoivekin, yksinkertaisena karsimisperusteena sekä helpottaen rekryprosessia.
 

Onko palkkatoive riski rekrytoinnissa?


En näe yhtään syytä, miksi palkkatoive pitäisi sisällyttää jo työhakemukseen. Päinvastoin, tiedän miksi sitä EI pitäisi pyytää työnhakijoilta.

Palkkatoivepyyntö tai fanittaminen karsimiskriteereinä ovat riski rekrytoinnissa. Niiden avulla ei pysty filtteröimään parhaimpia mahdollisia työntekijöitä massasta. Ne eivät auta erottamaan keiden osaaminen, motivaatio, potentiaali ja kokemus täydentäisi tiimiä!

Kyllä, palkkatoivepyyntö työpaikkailmoituksessa paljastaa huonon rekrytoinnin lähtökohdan armottomasti. I rest my case.

Kommentit

 1. Kyllä. olen tässä samaa mieltä. Raha ratkaisee ja viestii paljon taustalla olevista motiiveista ja tarpeista. Samahan se on toisinpäinkin.. Kun pistää riittävän ison palkkatoiveen, tietää melko varmasti ettei jatkoa prosessissa seuraa..
  ps. tuo Twiiitti-streami on hyvä idea tuossa oikealle..
  Tsemppiä blogistille ja valoisaa joulunaikaa.. Milloin istutaan?

  VastaaPoista
 2. Karsintakriteerinä palkkatoive on käsittämätön. Näen sen vanhana, vakiintuneena ja kyseenalaistamattomana osana rekrykäytäntöä. Odotan muitakin näkemyksiä asiasta! Kuka valoittasi asian toista puolta? Onko sitä?

  Hyvä jos twiitti stream on positiivinen asia. Kiitos palautteesta!

  VastaaPoista
 3. Suomessa ollaan jostain syystä jumiuduttu tähän käytäntöön, todella kätevään sellaiseen rekrytoivalle firmalle, jotta saadaan työntekijät mahdollisimman halvalla?

  Minustakin käsittämätöntä ja jotenkin härskiä toimintaa. En ole tähän muissa Euroopan maissa törmännyt, onkohan kukaan muu?? Itse asun UK:ssa ja se hyvä puoli täällä on, että 99%:sti kaikki työpaikkailmoitukset tulevat palkkahaitarin kera eli heti näkee ilmoituksesta, josko tarjolla oleva palkka vastaa omia odotuksia, ja näin voi itse päätttää, kannattaako paikkaa hakea.

  Ja toisekseen tuossa Suomen käytännössä on sekin, jotenkin sairas puoli, että palkkatiedot kyllä ovat Suomessa yleistä sosiaalipornoa eli kaikkien saatavilla niin halutessa mutta sitten on tälläistä ihme salailua palkkojen suhteen työhönotossa. Puhuuko tämä jotain suomalaisesta luonteenlaadusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että kyseessä on vakiintunut käytäntö, jonka olemassaoloa ei ole kyseenalaistettu.

   Palkkahaitari työpaikkailmoituksessa olisi hyvä käytäntö. Mikäli yritys on tietyllä budjetilla liikenteessä niin silloin palkkahaitari työpaikkailmoitukseen, ehdottomasti. Tällöin kaikilta säästyy aikaa ja vaivaa, sillä työnhakijat voivat tosiaan jo etukäteen miettiä hakemuksen lähettämistä.

   Poista
 4. Hei. Huomasimme täällä Uranuksen toimituksessa blogikirjoituksesi, jossa lainaat artikkeliamme: Palkkatoive työnhaussa.

  Olemme kanssasi samaa mieltä, että palkkatoivomus on hölmö hakijoiden karsintakriteeri, ja aina jos mahdollista, oma palkkatoive kannattaa jättää työhakemuksesta pois. Näin kirjotitamme artikkelissakin: Harkitse tarkan palkkatoivomuksen jättämistä kokonaan pois hakemuksesta, vaikka sitä nimenomaan pyydetään.

  Joissain tapauksissa kuitenkin palkkatoive on pakko esittää jo hakemuksen yhteydessä. Joillakin työnantajilla on käytössään rekrytointijärjestelmiä, joissa et pääse lähettämään hakemustasi, jos palkkatoive-kenttä on tyhjä. Tarkemmat ohjeemme palkkatoiveen esittämisestä käsittelevätkin juuri tällaista tapausta tai vaihtoehtoisesti palkkatoiveen esittämistä työhaastattelun yhteydessä.

  Kirjoituksesi aiheesta on mielenkiintoinen, ja hyvä että tällaisia asioita käsitellään työnhakijoiden keskuudessa. Toivottavasti työnantajien näkemykset palkkatoiveasiassa muuttuisivat täällä Suomessakin.

  Ps. Työnhakijoiden vinkkisivumme ovat uudistuneet keskiviikkona 11.12. Artikkelia on hieman muokattu uusille sivuille (linkki jutussasi ohjautuu uusille sivuille). Uudet sivut osoitteessa www.uranus.fi/tyonhaku

  Terkuin,
  Tiina, Uranus Oy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uranus on antanut hyviä neuvoja työnhakijoille siitä, miten palkkatoivepyyntöön voi vastata. Vastaamisen sijaan haluan kyseenalaistaa lähinnä koko palkkatoivepyynnön hakemuksen yhteydessä.

   Mikäli rekryjärjestelmä vaatii hakijalta tietoa palkkapyynnöstä, on kyseessä tekninen asia jonka voi korjata. Yrityksessä ei tällöin ole kyseenalaistettu tiedon tarpeellisuutta tai sitten mennään siitä missä aita on matalin, eli käytetään palkkapyyntöä karsintakriteerinä.

   Hakemiini avoimiin työpaikkoihin 70% on pyytänyt palkkatoivetta hakemuksen yhteydessä. Näihin 40% on hakemus lähetetty emailitse, muihin hakemukset on lähteneet rekryjärjestelmän kautta. Eli oman kokemukseni perusteella voin todeta, syvällä rintaäänellä, että suurin osa vielä pyytää palkkatoivetta hakemuksen yhteydessä.

   Hienoa Tiina, että toit julki Uranuksen näkökulman ja äänen. Arvostan läpinäkyvyyttänne toiminnassanne!

   Poista
  2. Kiva, jos neuvomme ovat avuksi! Tarkoituksemme onkin auttaa kaikkia työurillaan eteenpäin.

   Blogisi on muuten kaikin puolin mainio. Olemme linkittäneet sitä somessakin eteenpäin muille työnhakijoille.

   Tiedoksi vielä, että haastattelimme juuri erästä työnhakijaa, joka sai työpaikan bloginsa ansiosta. Uskon, että blogisi voi edistää sinunkin työn saamista. Linkkaillaan kyseistä artikkelia sitten ainakin Twitterissä, kun se julkaistaan.

   -Tiina, Uranus Oy

   Poista
 5. Tärkeä asia, jota ei ole juuri kyseenalaistettu! Olen itse kymmenet kerrat tuskaillut saman asian kanssa (pätkätyöläisenä koko ajan haku päällä) ja tuntenut itseni ääliöksi tässä arvausleikissä - liekö se sitten tarkoituskin? Mitä muuta tarkoitusta sillä oikeasti voisi olla, sillä kaikki kumminkin tietävät miten vaikeaa ja epämääräistä palkkatoiveen esittäminen on! Valtiolla ja kunnilla on palkat näkyvissä, enkä usko että sinne yhtään vähemmän on hakijoita (tai huonompia) tästä syystä! Palkkahaitarin esittäminen ilmoituksessa olisi pelkästään reilua, ja säästäisi aikaa kaikilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, palkkahaitari reippaasti vaan esille sinne työpaikkailmoituksiin! Se osoittaa avoimuutta yritykseltä.

   Poista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa