Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

"Kerro jotain itsestäsi" - miten siihen vastataan?

Työhaastattelu jännittää aina, ja kysymys joka saa usein hakijat horjumaan, on perinteinen "Kerro jotain itsestäsi". Kysymys saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta ns. rutiinikysymykseltä, mutta voin vakuuttaa että vastaukseen kannattaa panostaa. Kysymys on luonteeltaan avoin, mikä tarkoittaa sitä että voit vapaasti valita mitä rekrytoijalle kerrot ja siitä syystä se on ehdottomasti paras kysymys työnhakijan kannalta. 

Aloita vastauksesi kertomalla lyhyesti taustastasi. Tiivistä urapolkusi merkittävimmät saavutukset ja kokemukset, jotka ovat tuoneet sinut tähän pisteeseen. Mikäli olet harrastanut tai ollut kiinnostunut alasta tai tehtävästä jo vuosia sitten, niin kerro se tässä. Tarkoituksena on kertoa, miten olet edennyt urallasi ja miten olet kasvanut ammatillisesti. 

Siirry sitten nykyhetkeen ja keskity esittelemään vahvuutesi ja taitosi, jotka ovat relevantteja kyseisen työpaikan kannalta. Korosta, miten osaamisesi tukee organisaation tarpeita ja miten voit tuoda lisäarvoa tiimille ja organisaatiolle. 

 Erottuaksesi joukosta, puhu tulevaisuuden tavoitteistasi ja siitä, miten tämä mahdollinen työpaikka sopii pitkän aikavälin urasuunnitelmiisi. Työnantajat ovat usein kiinnostuneita palkkaamaan hakijoita, joilla on paitsi tarvittavat taidot myös motivaatiota kasvaa ja vaikuttaa yrityksen menestykseen. Jakamalla visionsa ilmaiset tavoitteellisuutta ja tarkoitusta, mikä tekee sinusta houkuttelevamman ehdokkaan tehtävään.

Työnhakuhaastelutilanne

Bonusvinkkejä: 

a) Räätälöi vastauksesi: vaikka tämä viekin aikaa, niin tutki yritystä ja työpaikkailmoitusta vielä kerran perusteellisesti. Mukauta vastauksesi vastaamaan organisaation arvoja ja tietyn tehtävän vaatimuksia. Tämä osoittaa aitoa kiinnostusta ja omistautumista. 

b) Pidä vastaus ammattimaisena: Vaikka onkin tärkeää tuoda vastaukseesi henkilökohtainen kosketus, muista, että kyseessä on edelleen ammattimainen tilanne. Vältä jakamasta liian henkilökohtaisia tietoja, jotka eivät liity tehtävään. 

c)  Harjoitus tekee mestarin: Harjoittele vastaustasi etukäteen, mutta vältä kuulostamasta liian käsikirjoitetulta haastattelussa. Voit harjoitella vastausta ystävän tai perheenjäsenen kanssa saadaksesi itseluottamusta ja palautetta. 

d) Positiivinen asenne: Ota positiivinen sävy vastauksiisi. Korosta vahvuuksiasi ja saavutuksiasi, mutta älä puhu negatiivisesti aiemmista työnantajista tai kokemuksista.  

Yhteenvetona 

"Kerro jotain itsestäsi" -kysymys on kullanarvoinen tilaisuus luoda vahva ensivaikutelma ja pohja onnistuneelle haastattelulle. Valmistautuminen haastatteluun sekä tähän kysymykseen ovat avainasemassa.

Käytä siis aikaa miettimällä etukäteen miten vastaat kysymykseen, jolla vakuutat rekrytoijan ajattelemaan sinua potentiaalisena kandidaattina hakemaasi työpaikkaan. 

Onnea työhaastatteluun!

Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa