Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Käytä työpaikkailmoituksen soittoaika eduksesi!

Olet juuri lähettänyt työhakemuksen paikkaan, jonne todella toivot pääseväsi töihin. Ilmoituksessa on annettu aika, jolloin rekrytoijalle voi soittaa ja tiedustella tehtävästä. Mikäli olet todella kiinnostunut avoinna olevasta paikasta, niin käytä tilaisuus hyväksesi!

Suosittelen valmistautumaan hyvin puheluun. Esitä kysymyksiä, jotka auttavat sinua erottumaan positiivisesti muista hakijoista ja joiden avulla saat lisää tietoa avoimesta paikasta.

Mitä sitten voisit kysyä puhelussasi? Aloita tuomalla esiin sen, että olet tutustunut yritykseen ja heidän palveluihinsa / tuotteisiin. Avoinna olevasta paikasta riippuen, tuo esiin jollain tavalla se että olet vilpittömästi kiinnostunut heistä. 

Mikäli yritys hakee esim. kokoonpanolinjalle työntekijöitä, kerro että verkostosi kautta olet kuullut hyvästä työyhteisöstä ja uskot, että avoinna oleva tehtävä sopii sinulle koska pidät rutiinista tmv.

Alla muutamia konkreettisia kysymysehdotuksia, joita voit esittää rekrytoijalle puhelinkeskustelun aikana. 
Työpaikkailmoituksessa annettu soittoaika
Työpaikkailmoituksen soittoajan voi käyttää edukseen.


Itse aloittaisin kysymyksellä, joka antaa mahdollisuuden arvioida tulevaa paikkaa: 

Miksi paikka on avoinna?

Tämä kysymys on ns lämmittelykysymys, joka antaa sinulle arvokasta lisätietoa. Onko paikka avoinna siksi että 
  • vaihtuvuus on suuri? Mieti silloin kannattaako juuri tuota työpaikkaa tavoitella.  

  • tarvitaan lisää tekijöitä? Yritys on kasvamassa. Tämä saattaa työnjatkuvuuden näkökulmasta olla hyvä asia. Kasvavassa yrityksessa urakasvun mahdollisuus on vahvasti olemassa.

  • edellinen työntekijä vaihtoi toisiin tehtäviin. Tämä kertoo organisaatiosta sen, että sisäinen liikkuvuus on sallittu ja mahdollista. Et välttämättä joudu loppuelämääsi olemaan samassa paikassa kuin mihin nyt haet, ellet sitten sitä tahdo.

Tärkeimmät työilmoituksessa listatut taidot ja ominaisuudet ?

Usein työpaikkailmoituksissa on listattuna runsaasti taitoja, joita hakijoilla toivotaan olevan. Tästä syystä kannattaa tiedustella niistä taidoista, jotka hakijalla on välttämätöntä olla. 
Saattaahan olla, ettei koko paikkaan kannata käyttää aikaa ja vaivaa, mikäli sinulta puuttuu yksi tai kaksi ehdottomasti vaadittavaa taitoa.

Voit siis käyttää saamaasi vastausta korostaaksesi taitojasi sekä arvioida sopivuuttasi tehtävään. Käytä ehdottomasti tähän kysymykseen saamaasi vastausta hakemuksessasi. Korosta niitä tietoja ja taitoja tai työkokemusta, jotka ovat välttämättömiä paikassa. Voit jopa karsia työkokemuksesi, joka ei tuo avoinna olevaa tehtävää ja keskittyä vaadittuun työkokemukseen ja taitoihin hakemuksessasi. Muista että hakemuksen ainoa tehtävä on saada sinut haastatteluun!

Tyypillinen työpäivä?

Kysymys tyypillisestä työpäivästä auttaa sinua ymmärtämään, millaisia työtehtäviä ja vastuita odotetaan sinulta, jos sinut valitaan tehtävään. Voit peilata vastausta omaan kiinnostukseesi paikkaa kohtaan. Mikäli tyypillinen työpäivä sisältää tehtäviä joita et jaksa toistaa päivästä toiseen tai joihin sinulla ei oikein ole osaamista, niin mieti kannattaako sinun edes hakea tehtävään.

Säästät sekä omaa että yrityksen aikaa olemalla hakematta tehtävää, johon et oikeasti edes halua tai mikä ei kiinnosta pätkääkään. Miksi tuhlaisit aikaasi?

Oliko hakemuksessani jotain mikä puuttui työtehtävän näkökulmasta?

Mikäli olet jo lähettänyt hakemuksesi, voit tiedustella oliko hakemuksessa jotain mikä näytti puuttuvan avoinna olevan tehtävän näkökulmasta. Parhaassa tapauksessa rekrytoija ottaa hakemuksesi esille ja kommentoi sitä. 

Kun keskusteluyhteys on avattu hakemukseesi liittyen, pääset antamaan lisätietoja ja täydentämään hakemustasi. Voihan olla, ettet edes huomannut sisällyttää jotain olelleellista hakemukseesi kun pidät itse asiaa itsestäänselvyytenä.

Kuinka suuri tiimi on, ja millainen rooli minulla olisi siinä?

Tämä kysymys auttaa sinua ymmärtämään työyhteisön kokoa ja sitä, minkälainen vastuu sinulla olisi tiimissä. Saat myös käsityksen siitä, millainen rooli sinulla voisi olla yrityksessä. Voit jo hahmotella miten tiimi sopii sinulle ja millaista roolia yritys suunnittelee hakijalle.

Tilanteesta riippuen voit syventää kysymystä tiimin tärkeimmistä tavoitteista, työntekijöiden vaihtuvuudesta, ihan paikasta riippuen. Mikä on sinulle tärkeää tiimissä, mieti se ennen puhelua.

Seuraava vaihe rekryssä ja milloin voisin odottaa kuulevani teiltä?

Tämä kysymys antaa sinulle tietoa seuraavista vaiheista ja milloin sinun kannattaa odottaa yhteydenottoa. Onko suunnitteilla neljän palan soveltuvuusarvointi, tiimi haastatteluita vai miten prosessi etenee? Kuinka paljon aikaa saat varata prosessin läpikäymiseen ja pitääkö sinun pyytää vapaata nykyisestä paikastasi vai onnistuuko prosessin läpikäyminen se kummemmin.

Antamani kysymykset ovat vain ehdotuksia, joita sinun kannattaa muokata omiin tarpeisiisi ja avoimen paikkaan sopiviksi. Muista , että tärkeintä on valmistautua huolella puheluun. Ota yrityksestä ja tehtävästä hyvin selvää ennen puhelua. Ota myös ansioluettelosi esille, jotta voit vastata mahdollisiin urahistoria kysymyksiin sekä varaa rauhallinen paikka puheluasi varten. Muistathan positiivisen äänensävyn!

Tärkeintä on osoittaa kiinnostusta yritystä ja tehtävää kohtaan sekä esittää kysymyksiä, jotka auttavat sinua hahmottamaan, onko kyseinen työpaikka sinulle sopiva. 

Mitä sinä kysyisit työnhakijana puhelussa?

Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa