Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Perä edellä lahjaideoihin

Joulu on markkinatalouden kulta-aikaa. Postilaatikot pullistelevat mainoksista jo hyvissä ajoin. Osta sitä, osta tätä, tätä ilman et voi tulla toimeen! Kuluttajia ajetaan kuin karjaa kohti ostoshelvettiä.

Mitäs jos tänä vuonna kokeiltaisiin kuluttaa hieman vastuullisemmin. Itse olen jo vuosia hankkinut lahjani tällä tavoin, joka varmasti herättää sinussa Suuria Tunteita. Luettuasi seuraavan otsikon alla piilevän kirjoituksen, anna ensimmäisen reaktiosi laimeta ja mieti asiaa sitten uudelleen hetki.

Erilainen lahjavinkki

Lahjaa hankkiessani lähden liikkeelle lahjan saajasta ja hänen mieltymyksistään. Mistä hän pitäisi? Olen siinä onnellisessa tilanteessa, että useat läheiseni pitävät lukemisesta. Yritän yllättää heidät jollain heille tuntemattoman kirjailijan teoksella tai kahdella.

Mietin millaista kirjallisuutta tai kenen kirjailijan teoksiin he yleensä tarttuvat. Pyrin löytämään kirjoja, jotka tuottavat aivan uudenlaisen elämyksen heille tuntemattomalta kirjailijalta tai genrestä, josta he voisivat pitää. Ei siis tuttua ja turvallista.

Työ eLamaKirjalahja ei ole kovin erikoinen lahja, jollei hanki niitä kuten minä eli kirjastosta. Kyllä, lainaan kirjastosta kirjan, paketoin sen ja annan Lukulahjan!

Lahjassani ei tärkeintä ole omistaminen vaan ilahduttaminen sekä uuden lukuelämyksen tarjoaminen. Tunnustan, että ideani on saanut ulkopuolisilta osakseen enemmän kieroja katseita kuin hyväksyntää.

Perä edellä?

Lahjaideologiani on yksinkertainen. Haluan ilahduttaa.  Myönnän, että kirjaston lainakirja lahjana on sangen erikoinen. Se kuitenkin tarjoaa lukuelämyksen.

Jos kirjaston lukuelämys ei ole lahjaideana käyttökelpoinen niin ajattele lahjanhankintaa perä, nimittäin alkuperä, edellä. Tai entä jos ostaisit lahjan suoraan paikalliselta PK-yrittäjältä? Lahjoillasi voisi nimittäin olla suomalaisia työllistävä vaikutus!

Työ eLamaJos jokainen suomalainen käyttäisi 10 euroa kuukaudessa suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, tarkoittaisi se 10 000 työpaikkaa vuositasolla (Optio 19/2013, Avainlippu s.33). Entäpä jos sen lisäksi käyttäisimme euromme suomalaisiin joululahjoihin - tuotteisiin ja palveluihin!

Käännä katseesi ensisijaisesti omalle lähialueellesi. Toimiiko teillä paikallinen seppä, jolta voisit hankkia lahjan tai toisenkin? Entäpä lahjakortti paikalliseen ruokaravintolaan, hieronta, kasvohoito, pedikyyri tai kylpyläpaketti?

Mitä tahansa hankitkin, niin muista että suomalainen tuote ja palvelu työllistävät.Käytä vaikutusvaltaasi!

Lisää suomalaisia lahjavinkkejä löytyy Suomalainenjoulu.fi sivuilta.

Kommentit

 1. Jäin miettimään tuota kirjalahjaa, mielenkiintoinen idea. Meillä on paljon kirjoja ja noin viisi vuotta sitten teimme päätöksen, että emme osta enää uusia. Aiemmin ostimme toisillemme aina kirjan tai pari joululahjaksi. Nykyisin tilaamme kirjamme kirjaston uutuuksista tai haemme hyllystä.
  Joululahjaksi ehkä en hankkisi, kun meillä kiertää jo nyt kirjaston kirjoja kymmeniä viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun jäit miettimään, se oli tarkoituskin! Toisille se sopii ja toisille ei.
   Ajatukseni oli hieman ravistella pinttyneitä tapoja. Tömäkkää tiistaita!

   Poista
 2. Tämä on musta loistava idea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ja hauska kun jätit kommentin jälkeesi.

   Poista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa