Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Työnhaku on tekniikkalaji

Työnhaun tiimellyksessä olen oppinut, että työnhaku on pahimmillaan tekniikkalaji. Olen usein miettinyt rekrytointien esikarsintavaiheen kriteereitä. Luettuani amerikkalaisen artikkelin rekrytoinnissa käytettävistä apuohjelmista, ymmärsin menneeni metsään ja pahasti!

Artikkelin mukaan monet suuryritykset käyttävät jotakin markkinoilla olevista ATS-ohjelmista (applicant tracking system).

Ohjelma skannaa hakemuksestasi "asiayhteyksien avainsanat" (contextual key words) sekä avainlauseet ja matemaattisesti pisteyttää niiden relevanttiuden peilaten niitä tehtävänkuvaan.

Parhaimmat pisteet saaneet hakemukset menevät jatkokäsittelyyn rekrytoijalle, vasta koneellisen esikarsinnan jälkeen.

Miten parannat mahdollisuuksiasi läpäistä esikarsinta? Alla viisi vinkkiä.

1) Yksinkertainen asettelu


ATS-ohjelmat suosivat yksinkertaisuutta. Logot, kuvat, symbolit joutavat roskakoriin. Käytä ns. yleisimpiä fontteja kuten Arial, Courier tai Times New Roman - ATS ei osaa tulkita erikoisfontteja ja saattaa napauttaa hakemuksesi jatkosta jo pelkästään siitä syystä.

Englanninkielisissä hakemuksissa suositeltiin käyttämään yleisimmin käytössä olevia otsikointeja, kuten Qualifications, Professional Experience, Education, Skills.

2) Avainsanat


Sisällytä työilmoituksessa olevia työnkuvauksen avainsanoja ja verbejä suoraan omaan hakemukseesi. Nämä avainsanat ovat todennäköisesti niitä, jotka rekrytoija on ohjelmoinut ATS:n löytämään hakemusmassasta.

Käytä sekä aukikirjoitettua termiä että sen lyhennystä, esim. "Diplomi -insinööri (DI)", varmistaaksesi ATS:n haaviin jäämisen.

Termistöillä kikkailu eli eri avainsanojen rimpsuttaminen hakemukseesi ei sekään tule toimimaan, sillä järjestelmä osaa tunnistaa termikikkailun.

3) Tiivistelmä


Lisää hakemukseesi kuuden lauseen tiivistelmä, jossa esittelet avointa tehtävää tukevan pätevyytesi ja tärkeimmät saavutuksesi. Mieti, miten sujautat lauseisiin mahdollisimman monta avainsanaa, jotta hakemuksesi nousisi hakutulosten kärkeen ja päätyisi rekrytoijan käsiin.

4) Oikeinkirjoitus


Kirjoitusvirhe voi auttamatta tiputtaa hakemuksesi jatkosta, sillä kone eli ATS-ohjelma ei ymmärrä väärinkirjoitettuja sanoja.

5) Tiedostomuoto


Lähetä hakemuksesi ennemmin word doc tai rich text formaatissa kuin PDF:nä. Vaikka ATS-sovellukset työstävät yhä paremmin myös pdf-tiedostoja, niin wordi on edelleenkin paras tiedostomuoto.

My five cents...

Toivottavasti yllä olevat viisi  vinkkiä tuli tarpeeseen ja pystyt tuunaamaan hakemuksesi vastaamaan koneellisen esikäsittelyn haasteisiin!

Olen itse aiemmin pyrkinyt välttämään hakemuksessani täsmälleen samoja termejä kuin ilmoituksessa, jotten vaikuttaisi papukaijalta. Kuinka vähän tiesinkään!

Jäin kuitenkin miettimään asiaa käytännön tasolta. Monet työelämän vanhat termistöt on korvattu uudemmilla. Yhtenä esimerkkinä entinen Sponsorship Manager-titteli, joka on korvattu tänä päivänä muodikkaammin Partnership-alkuiseksi.

Kysymys kuuluukin, pitäisikö vanhat termit - ei tittelit - CV:ssä päivittää vastaamaan nykypäivän käytäntöjä? Vai jättää ne ennalleen ja keskittyä niihin uusiin termeihin tiivistelmäosiossa?

Kommentit

  1. Tuo softaperäinen hakukone oli minulle uutta. Muuten olen havainnut samat asiat. Itsekin aluksi välttelin papukaijaa, ja toin vain esiin vaatimusten mukaisia toimia/osaamisia jotka linkittyivät toiveisiin (tuloksellinen yms.) Havaitsin, että paras keino oli suoraan toistaa haettuja elementtejä (esim. "vastasin xxx, joka työ vaati priorisointi -osaamista, verkostoitumista...")

    Jotenkin olen päätynyt siihen, että liian kikkailtu hakemus ei toimi. Mitä simppelimpi (haetaan itsenäistä -> "olen toiminut .... joka työ oli itsenäistä"; haetaan tarkkaa -> .... jotka työt ovat vaatineet tarkkuutta) on sekä helpompi tehdä että toiminut (no... haastattelussa päässyt pikaisesti pyörähtämään, potin korjannut jokumuu).
    En enää välitä mukaan joskus eksyneistä kirjoitusvirheistä, koska hakemuksien määrä suhteessa laatuun alkaa olla se millä pelataan. Ikävä kyllä. Omana näkemyksenäni. Silti jokaiseen hakemukseen menee aikaa. Yleensä yllättävän paljon.

    Toinen mitä sanoisin, on että jos olet 40 täyttänyt nainen niin älä laita ikääsi/syntymäaikaasi CV:hen. Haku-kantoihin se on pakko laittaa valintakriteerinä käytettäväksi, ikävä kyllä.

    Noiden vaihtuneiden termien osalta käyttäisin CV:hen esim. Alkuperäinen titteli (uusi termi), jolloin uusi termi on päivittävänä tuon alkuperäisen tittelin perässä sulkeissa. Ja muista tehdä monta eri versiota CV:stä: ilman päiviä, päivien kanssa . Ainakin minä olen noita eriversioita tarvinnut useastikin, hakukoneet kun monasti vaativat päivänpäälle. Mutta uskon tämän sinun jo havainneen, tulipa nyt sanottua jos joku muukin näitä lueskelee.

    Epäilevä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä kommentistasi. Sharing IS Caring. Täytyy kokeilla tuota Vanha Termi - (Uusi Termi) -ehdotustasi, kiitos vinkistä.

      Poista
  2. Metsään on menty täälläkin: Haen aina pdf-muotoisella hakemuksella, mukana on aina kuvia, ja papukaijana oloa olen koettanut vältellä… Ihmekös tässä ollaan työttömänä :) No, ei se varmaan siitä johdu. Suuryrityksiin ei ole tullut haettua eivätkä minun potentiaaliset työnantajani varmaan käytä ATS-ohjelmia. Vai…?

    Mielenkiintoinen artikkeli, kiitos!
    Terveisin,
    http://tarvitsentyota.wordpress.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi. Ei varmaan ole yhtä oikeaa teknistä tapaa tehdä hakemus. Kiva että jätit linkkisi. Kurkkasin sivuille ja huomaan että olet luova ja visuaalinen taidoiltasi. En tiedä viekö tämä mihinkään, mutta entäs jos loisit "osaamissivuston", eräänlaisen käyntikortin itsellesi nettiin?

      Selaile tästä inspiraatiota https://www.haikudeck.com/gallery/featured ja tee oma portfoliosi ko palvelussa. Luovalle ja visuaaliselle ihmiselle palvelu on omiaan.

      Kerro ja näytä Haikun avulla osaamisesi, jaa linkkiä SoMessa esim. Facessa ja kerro millaista työtä haet ja miltä alueelta ! Sitten kaverit jakamaan linkkiä ja lupaan twiitata linkkisi myös Twitter seuraajilleni!

      Good luck!

      Poista
  3. Jos alkaa muokata hakemustaan noiden ohjeiden mukaan ATS-optimoituun suuntaan niin helposti tekee vain hallaa itselleen. Jenkkisysteemit työnhaussa harvoin toimivet sinällään täällä. Suuryrityksiin hakiessa on joka tapauksessa luotava profiili firman rekrytointijärjestelmään. Jos liitteeksi voi laittaa omia dokumentteja, saavat ne ulkoasultaan mielellään olla hillityn tyyliteltyjäkin eikä aivan standardimuottiin puristettuja. Tiedostomuotona nimenomaan pdf suositelluin, varmistat että mikään ei vahingossa muutu matkan varrella ja hakemus tai cv näyttää määränpäässä siltä miltä haluatkin. Ja jos kyse taas on pienemmästä firmasta tai osaamisten syöttämisen tietokantaan voi muuten ohittaa, menee sähköpostisi todennäköisesti ihan ihmissilmien luettavaksi. Suhtautuisin blogauksen neuvoihin suht kriittisesti.

    VastaaPoista
  4. Kriittisyys neuvoihin on aina paikallaan. Tapauskohtaisesti on jokaisen arvioitava erikseen, että mikä mahtaisi johtaa toivottuihin tuloksiin. Sitä oikeaa kaavaa vakiduuniin en ole vielä ratkaissut itsekkään...

    VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa