Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Takki auki työnhaussa!

Luin viikonloppuna Oikotien nettisivuilta Paula Narkiniemen artikkelin ”Takki auki työtä etsimässä”. Artikkelissa mainittiin työnhaun perinteisesti olevan anonyymia puurtamista, josta ei ole ollut tapana huudella turuilla ja toreilla ja todettiin nyt löytyvän myös ilahduttava ”työnhaun uusi sukupolvi”, joka on valmis laittamaan itsensä täysillä likoon valjastaen kaikki mahdolliset kontaktinsa avoimesti operaatioon.

Hämmästyn joka kerta, kun joku tapaamani henkilö työttömyydestäni kerrottuani on vähän vaivihkaa (ja muiden kuulematta) supissut ”no itseasiassa meilläkin oli yt:t ja mut irtisanottiin, en vaan viitsi siitä huudella”. En itsekään ikäni puolesta katso lukeutuvani tuohon artikkelin ”uuteen sukupolveen”, mutta olen, totta vie, hakenut töitä takki auki! Itse en siis ole jäänyt ”kaappityöttömäksi”, vaan olen kertonut tilanteestani avoimesti niin tutuille kuin sopivan tilaisuuden tullessa aivan tuntemattomillekin.

Olen hakenut uudella tavalla aktiivisesti töitä nyt reilun kuukauden verran. Vielä en ole hakemaani löytänyt, mutta olen tavannut paljon uusia ihmisiä ja saanut hyviä vinkkejä ja sparrausta niin aiemmin tutuilta kollegoilta kuin aivan uusilta tuttavuuksiltakin.

Olen selvittänyt lisätietoja eri toimialoista ja yrityksistä ja tarkentanut ajatustani siitä, mitä oikeasti haluan tulevaisuudessa tehdä. Positiivinen asenne ratkaisee tässäkin asiassa ja uskon, että osaavalle ammattilaiselle löytyy varmasti hyvä duuni ennemmin tai myöhemmin.

Tässä muutamia hyväksi havaitsemiani vinkkejä:

1.      Kerro, että etsit töitä.

Älä ihmisiä tavatessasi mutise hihaasi ”mulla on tässä vähän projekteja suunnitteilla”, vaan kerro avoimesti, että etsit töitä. Valmistele lyhyt ”hissipuhe”, jossa kerrot, mitä olet tehnyt ja minkälaista työtä haet. Laita sana kiertämään. Mitä laajemmalle sana leviää, sitä useampi henkilö tietää, että olet käytettävissä. Rekrytointi on kallista hommaa ja paljon ihmisiä palkataan myös ”tiskin alta”.

2.       Ota sosiaalinen media käyttöön.

Ammatillisesti LinkedIn on tärkein. Itselläni LinkedIn oli (viestinnän ihmisellä pakkokin olla) melko hyvin ajan tasalla jo työelämässä, mutta aina voi vähän skarpata. Hae kontakteja. Pyydä suosituksia (ex-)yhteistyökumppaneilta, laadi summary-esittely. Ole aktiivinen ja kerro myös LinkedInissä etsiväsi töitä ja pyydä kontaktejasi jakamaan tietoa eteenpäin. Etsi LinkedInistä mielenkiintoiset oman alasi ryhmät, myös sitä kautta tulee töitä tarjolle.

Twitter on toinen tärkeä kanava. Itse perehdyin twitteriin vasta viime keväänä ja varovaisen liikkeellelähdön jälkeen olen kokenut sen erittäin tärkeäksi kanavaksi myös työnhaussa. Etsi ja seuraa kiinnostavia ihmisiä ja yrityksiä, jaa ajatuksiasi ja osallistu keskusteluun. Kerro myös twitterissä hakevasi töitä ja lisää esittelytekstiisi linkki LinkedIn-profiiliisi.

Itse olen jakanut lyhyttä ”työnhakuilmoitustani” twitterissä: sen on moni seuraaja jakanut eteenpäin ja sitä kautta olen saanut yhteydenottoja myös LinkedIniin. Twitteryhteisö on myös vinkannut minulle avoimista työpaikoista ja hashtageilla #rekry, #rekrytointi #työpaikat ja #duunit löytyy myös sellaisia työpaikkoja, mitä muualla ei välttämättä ole edes esillä.

3.     Tapaa ihmisiä ja ole aktiivinen.

Osallistu tilaisuuksiin, joissa voit tavata oman alasi ihmisiä. Useat järjestöt ja yhteisöt järjestävät erilaisia koulutus- ym. tilaisuuksia, jotka ovat erinomainen paikka sekä oppia uutta että ennen kaikkea verkostoitua. Verkostoidu ja (taas!) kerro, että etsit töitä. Ole yhteydessä kollegoihin ja yhteistyökumppaneihin sekä alasi ihmisiin.

Kerro avoimesti tilanteestasi ja kysy vinkkejä. Jos joku työpaikka tai ala kiinnostaa, ota asioista selvää: lähetä avoin hakemus tai soita henkilölle, joka asiasta tietää. Muista, että jokaisen tapaamisen ei tarvitse olla työhaastattelu. Tapaamiset avartavat ajatuksia ja niissä saa usein äärimmäisen hyödyllistä tietoa ja jälleen - verkostoja.

Nyt takki auki kohti uutta työnhakuviikkoa, se oikea paikkahan voi tulla vastaan vaikka huomenna!

Btw, jos muuten tiedät yrityksen, joka etsii kokenutta viestinnän ammattilaista, saa vinkata ;)


Tuija Soikkeli

twitter: @TuijaSoikkeli

Kommentit

  1. Hyvä Tuija. Hieno kirjoitus ja painavaa tekstiä siitä että avoimin mielin ja huulin tapahtuu. Tuli mieleen nuoruus kun etdin vuokralaista 😄

    VastaaPoista
  2. Hieno asenne. Enää ei työnhaku ole häpeä. Vielä kun itsekin oppisi sen :-)

    VastaaPoista
  3. Ymmärrän hyvin miksi työttömäksi jääminen on monelle häpeällinen ja salattava asia, sillä elimmehän pitkän jakson jolloin lopputilin saaminen oli harvinaista sellaiselle ihmiselle joka hoiti leiviskänsä hyvin! Jos työ menikin alta itsestä riippumattomista syistä, ottajia riitti. Nyky tilanteessa meillä on kymmeniätuhansia hyvinkoulutettuja ja hyvin asiansa hoitaneita ihnisiä vailla töitä. Kukaan ei voi sparrata eikä kouluttaa itseään tällaiseen tilanteeseen, se on aina shokki. Itseluottamuksen ja oman vahvuutensa tunteminen on tärkein pääoma tällaisessa tilanteessa ja auttaa suuresti uuden uran aloittamisessa. Kari Pirttimaa

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista! Aihe on tärkeä, monestakin eri näkökulmasta. Kuten Kari sanoi, ajat muuttuvat. Asenteet tuppaavat muuttumaan hieman hitaammin. Tsemppiä kaikille työnhakijoille!

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteista myös kirjoittajan puolelta.
    Kari: Osuit asian ytimeen, tästä häpeästä pitäisi päästä jo eroon. Näinä jatkuvien YT-neuvotteluiden aikana on (meitä) monia hyviäkin työntekijöitä irtisanottu. Irtisanominen on aina shokki, mutta näinä aikoina pitäisi osata olla ottamatta asiaa liian henkilökohtaisesti. Monestikaan syynä ei ole se, etteikö henkilö olisi yritykselle hyödyllinen tai hyvä työntekijä vaan se, että on ollut pakko miettiä ja toimia sen mukaan, minkä toiminnon/tehtävän lakkauttamisesta on yrityksen liiketoiminnalle vähiten haittaa.
    Ajat ovat muuttuneet myös työnhaussa ja yhä useampi työpaikka löytyy jostain muualta kuin TE-keskuksesta tai Hesarin sunnuntailiitteestä. Kuten tuossa jo totesinkin, rekrytointi on kallista ja aikaa vievää touhua ja moni yritys palkkaa mielellään hyvän tyypin, kun sellaisesta joltain vinkin saa. Siksikin omasta työnhausta kannattaa laittaa sana kiirimään mahdollisimman laajasti.
    Omien vahvuuksien tunnistaminen on tosi tärkeää ja lisäksi pitäisi vahvuuksiaan osata (epäsuomalaisesti) mainostaa ja nostaa esiin. Tässä olisikin jo aihetta uuteen blogiin...
    Tsemppiä kaikille työnhakuun!
    - Tuija Soikkeli

    VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa