Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Freelance-kääntäjänä Tanskassa

Olen Suomessa syntynyt ja kasvanut elokuva- ja tv-käsikirjoittaja, joka on tullut elämän varrella asuneeksi Ruotsissa ja Yhdysvalloissa, ja jonka elämä sitten kuljetti rakkauden perässä Kööpenhaminaan. Muutin Tanskaan vuonna 2015 silloisen tanskalaisen poikaystäväni luo ja kyseisen parisuhteen päätyttyä jäin tänne asumaan, koska täällä tunnen olevani kotonani enemmän kuin missään muualla maailmassa. 

Kääntäjän työ. Avoin kirja
Tällä hetkellä työni koostuu pääosin freelancerina kääntämisestä, tarkoituksena omistautua omiin kirjoitusprojekteihin ajan salliessa. Alalleni ei ole ulkopuolisen ja tanskaa osaamattoman helppo tulla, joten olen henkeni pitimiksi työskennellyt myös asiakaspalvelussa ja pankissa. Nykyään osaan jo sujuvaa tanskaa, mikä auttaa asioita monessakin mielessä, esimerkiksi työpaikkojen ja asunnon haussa. 

Nykyisin teen omassa tahdissani käännöstöitä kahdelle yritykselle. Teen mm. verkkosivustojen kääntämistä ruotsista ja englannista suomeen tai lastenkirjoja tanskasta suomeen. 

Luon työpäiväni itse, kunhan palautan sovitut työt deadlineen mennessä ja tämä vapaus sopii aikaisia aamuheräämisiä vastustavalle mielenlaadulleni erittäin hyvin!  

Ero suomalaiseen työkulttuuriin

Työilmapiiri eroaa täällä jonkin verran suomalaisesta ja on rennompaa, esimerkiksi työpaikoilla puhutaan paljon avoimemmin omista asioista kuin Suomessa. Pomot myös kyselevät henkilökohtaisia kysymyksiä esimerkiksi parisuhteen tilasta 1:1 –palavereissa, mikä itselle tuli yllätyksenä ja tuntui aluksi tukalalta. 

Katukuvaa Kööpenhaminasta
Työkavereiden ja pomon kanssa keskustellaan paljon työpäivän aikana ja palaverit kestävät pitkään. Konsensus on tärkeää ja päätökset tehdään yhteistyössä, kun taas Suomessa koin, että pomot tekevät pitkälti päätökset yksin ja asiat halutaan ratkaista mahdollisimman nopeasti. Tanskassa ns. hyggeily töissä koetaan myös tärkeäksi, eli että kaikilla olisi koko ajan mahdollisimman mukavaa.

Ensimmäiseen työpaikkaani hain Suomesta käsin nähtyäni työnhakuilmoituksen paikallisen mol.fi:n eli Jobindexin sivuilla, koska suunnittelin jo muuttoa Tanskaan.  

Työpaikan henkilöstövastaava soitti minulle ja haastatteli, jonka jälkeen sain videohaastattelun tulevan pomoni kanssa Skypen välityksellä. Työhönhakuprosessi on moniaskelisempi kuin Suomessa ja haastatteluja on vähintään 2-3 kappaletta. Joissakin työpaikoissa myös tavataan tiimi ja tiimin hyväksynnän jälkeen valitaan sopiva kandidaatti.

Tanskaan töihin?

Jos suunnittelee asumista Tanskassa, on hyvä tietää, että asuminen on kallista, esimerkiksi vuokrat ja elämiseen liittyvät kulut ovat Suomen tasoa korkeampia. Esimerkiksi vesi ja lämmityskulut maksetaan erikseen vuokran lisäksi, ja vuokratakuita vaaditaan 3-6 kuukaudelta, joten on hyvä olla säästöjä tänne muuttaessa. Veroprosentti on korkea, noin 36 % palkasta, palkan määrästä riippumatta.

Työttömyyskassaan kuuluminen on oikeastaan välttämätöntä, koska valtion suunnalta saatava tuki on erittäin alhainen elämiskustannuksiin suhteutettuna. Kassaan kuuluminen on kallista, mutta sen arvoista.

Suosittelen, että ennen tänne tuloa on jo hankkinut työpaikan ja mikäli mahdollista, vähintään väliaikaisen asunnon. Näin tanskalaisen sairausvakuutuskortin, pankkitilin jne. hankkiminen sujuu paljon nopeammin ja sutjakkaammin, kun on näyttää työ- ja vuokrasopimus. Asunnoista on kova pula, joten asunnon hankkiminen on hankalaa jopa paikallisille ja huijareita on paljon, joten pää on pidettävä kylmänä! 

Töissä Kööpenhaminassa - kuvassa Tivoli iltamyöhään
 

Facebookissa on ryhmiä Tanskassa ja Kööpenhaminassa asuville suomalaisille ja niihin kannattaa liittyä jo ennen muuttoa, sillä paikallisilta saa hyviä vinkkejä asioiden hoitamiseen, asunnon hankintaa jne.

Kööpenhamina on kaiken kaikkiaan ihana paikka asua, täällä on aina jotakin meneillään ja kaupungissa on rento, kansainvälinen tunnelma. Kaupunki on myös suhteellisen turvallinen paikka asua, kunhan vain polkupyörän lukitsee huolella välttääkseen pyörävorojen kolttoset. Paikalliset ovat positiivisia ja ystävällisiä ja suurin osa puhuu sujuvaa englantia. 

Huomaan tanskalaistuneeni vuosien varrella kovasti, sillä pyöräileminen tikka tuulispäänä paikasta toiseen kuuluu nykyään luonnollisesti asiaan, ja hyggeilystä on tullut itsellenikin tärkeää – onhan elämä nyt paljon hauskempaa, kun kaikilla on mukavaa!

Terveisin, Erja

~~~~

Kirjoittajalta voit lukea lisää hänen blogistaan.

Seuraa kirjoittajaa Instagramissa @erjashewrote

Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa