Puraisu anonyymistä rekrytoinnistä
Anonyymin rekrytoinnin avulla pyritään lisäämään tasa-arvoisuuttaa työelämässä. Menetelmää käyttettäessä hakijoiden henkilötiedot, kuten nimi, ikä, valokuva ja kansalaisuus, eivät ole hakemuksia käsittelevän henkilön nähtävillä rekrytoinnin alkuvaiheilla.
Menetelmän tarkoituksena on vähentää ainoastaan tietynlaisten hakijoiden valikoitumista jatkoon ja näin tukea työyhteisön monimuotoisuutta ja hakijoiden asettamista samanarvoiseen lähtöasetelmaan. Toisaalta anonymiteetillä estetään kansalaisuuden, sukupuolen tai henkilön nimen perusteella tehtävät olettamukset.
Rekrytointi on anonyymi kunnes päästään haastatteluihin. Siinä vaiheessa nähdään hakija ja tiedetään hänen nimi ja sukupuoli.
Kokemus
Olin mukana anonyymissä rekrytoinnissa työnhakijan ominaisuudessa. Työpaikkailmoituksessa kerrottiin anonyymistä rekrytoinnista ja hakemus tehtiin ns lomakepohjaisesti.
Työhakemuksen lähetettyä sain nimelläni personoidun vahvistussähköpostiviestin hakemuksen vastaanottamisesta. Toki ymmärrän, että ko viesti on luotu automaattisesti. Rekrytoija ei ole viestiä lähettänyt, vaan se tulee järjestelmästä.Kornilta se kuitenkin tuntui. Sanotaan yhtä eli tehdään anonyymisti. Kuitenkin toimitaan käytännössä toisin eli tervehditään hakijaa heti nimellä, ensimmäisessä viestissä. Jäin miettimään millaisen kuvan yritys itsestään antoi? Kovin ristiriitaisen.
Olettamukseni oli, että anonyymi linja pitää prosessin aikana, haastatteluihin asti. Sen sijaan se kyykkäsi jo lähtöviivalla. Vahvistusviesti olisi voinut olla myös anonyymi: "hyvä hakija, ..."
Kommentit