Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Työelämän tulevaisuus on nyt!

Jo marraskuussa 2013 Keskisuomalaisen kolumnissa oli heikko signali työelämän muutoksesta. Siinä kirjoitettiin, että "jatkuva liiketoimintaympäristön muutos niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla on pysyvä tila ja se mitä opimme tänään, on jo huomenna vanhaa." Tämä asettaa omat haasteensa työnhakijalle, ja työelämälle.

Taloustaidon artikkelin (2013) mukaan ”ei enää puhuta ammateista, vaan osaamisista.” Eli ydinajatuksena kirjoituksessa oli, että osaamistaan kannattaa ja pitää jatkuvasti päivittää, vaikkei se johtaisikaan tutkintoon asti. Life long learnerina olen samaa mieletä.

Tutkijoiden mukaan ”elämme murroksessa”. Meitä kannustetaan oman onnemme yrittäjiksi. Yrittäjyys nähdään ratkaisuna työelämän uusiin haasteisiin ja työntekemisen vaatimuksiin. Olemme siirtymässä yhden työpaikan työyhteisöstä moninaisiin yhteistyösuhteisiin ja työporukoihin.

Tulevaisuuden työyhteisö


Työyhteisöt ovat löyhiä ja liikkeessä, on todennut työelämän tutkija Anu Järvensivu. Työyhteisö on liukuva ja hahmoltaan ameebamainen verkosto, jossa  yksilön onnistuminen ja työllistyminen on kiinni verkoston osien tietoisuudesta ja hallinnasta.

Etätyön eNomadeja arvioidaan Suomessa olevan n. 30-45 %. eNomadeilla työ ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. (09/2013 YLE) Työtä tehdään nykyisin yrityksen toimitilojen sijasta kulkuneuvoissa, odotustiloissa, auloissa sekä erillisissä työtilayhteisöissä. Lisäksi työtä tehdään entistä enemmän etänä, toisin oli ennen.

Yhteinen piirre muutoksille Järvensivun mukaan on, että työ siirtyy pois perinteisen palkkatyön kehyksestä ja irtoaa työnantaja-työntekijä –suhteesta.  Kokonaisuudessaan työelämää on vaikea ennustaa. Peruslogiikaltaan se ei kuitenkaan ole enää samanlainen kuin menneisyys.

Tulevaisuuden työprosessit ovat moninaisia,vaihtelevia ja muuttuvaisia. Työ sen sijaan, on projekti. Yleensä useita samanaikaisia projekteja. Työroolitkin tulevat lähitulevaisuudessa olemaan vaihtuvia.  (Lähde: Työterveyslaitoksen tutkija Anu Järvensivu - esitys 1.11.2013 / Tampere). Työelämän muutos on käynnissä, halusimme tai emme.

Työelämä nyt


Mitä tämän päivän työelämä tarkoittaa työntekijän ja työnhakijan näkökulmasta? Uskon, että se tarkoittaa jatkuvaa oppimista ja itsensä kehittämistä. Enemmän oman osaamisen markkinointia ja työnhaun ulottamista laajemmalle kuin vain tiettyihin ammattinimikkeisiin.

Onko tulevaisuus siis täynnä työtehtävien projektiluontoisuutta? Jatkuvaa uuden projektin hakemista, jatkuvaa työnhakua? Määräaikaisia työsuhteita, pienyrittäjyyttä ja yrittäjyyttä?

Näen tulevaisuuden yksilötasolla sellaisena, jossa seuraava projekti on mahdollisuus ja tarjoaa uudenlaiset haasteensa. Kurjasta työporukasta pääsee eroon tietyn määräajan jälkeen, projektin valmistuttua. Voin itse määrittää työskentelyrytmiäni ja -paikkaani jollain tasolla. Mutta samalla stressi seuraavasta työstä painaa päälle, sillä työllistän itse itseni.

Joustavuus, itsensä markkinoiminen ja johtaminen sekä kyky verkostoitua ovat tärkeässä roolissa. Lähitulevaisuudessa siis tuotteistamme itsemme ja osaamisemme, yhä enemmän. Kysymys kuuluu, pystyvätkö työnhakijat ja -tekijät sisäistämään uuden työelämän toimintamallin?

Sitäkin suurempi kysymys on, pystyvätkö AY-liikkeet muuttamaan ajattelutapaansa, pölyttämään ajattelun hyllynsä ja avaamaan silmänsä menossa olevalle muutokselle? Entä ymmärtävätkö päättäjät rasvata byrokratian koneistoa ja vaihtaa muutaman rattaan, jotta muutos on mahdollinen käytännössä?

Vai pitääkö työelämän laivan ensin karahtaa pahasti karille, kunnes ymmärrämme ettei työelämän pelikenttä nykyisellään toimi. Tarvitsemme konkreettisia muutoksia!

(päivitetty 09/2015)

Kommentit

 1. Kas. Tykkäsin jutusta. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, edes ennakoida. Mutta tuulta päin, sanon. Ja toivotan myös antoisaa ja mielenkiintoista vuott2014 !

  VastaaPoista
 2. Kuulin tänään radiosta osan keskustelua, joka koski peruskoulun uudistamisen tarvetta liittyen muuttuviin osaamistarpeisiin jne. Haastateltavana oli Pasi Sahlberg, linkissä hänestä toinen haastattelu:

  http://www.opettaja.fi/cs/Satellite?c=Page&pagename=OpettajaLehti%2FPage%2Fjuttusivu&cid=1351276519632&juttuID=1355755409657

  Tuossa Ope-lehden jutussa Sahlberg mainitsee mm. että haluaisi nähdä tulevaisuudessa koulun, jonka päämääränä on tutkinnon tuottamisen sijaan oman intohimon löytäminen. Upea ajatus.

  Radiojutussa pohdittiin myös (vai kuulinko sen jostain muualta, äh) että tulevaisuudessa mieluisan, kiinnostavan työpaikan saaminen tapahtuu niin, että luomme sen itse. Siihen suuntaan varmaan olemme menossa, joskin nyt suuressa murroksessa. On vaikea luovia työelämässä jossa osin pelataan vanhoilla pelisäännöillä, ja kuitenkin vaaditaan tuota kaikkea uutta proaktiviisuutta ja ties-mitä-taitoa! Muutoksen pitäisi näkyä ja konkretisoitua enemmän myös yrityksissä ja insitituutioissa (kuten koulut) ja niiden arkijohtamisessa. Tällä hetkellä pääosin työntekijä/hakija joutuu luovimaan monenlaisten vaatimusten ristipaineessa. Ja sopeutumaan kaikkeen, suriutumaan kaikesta, olemaan kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen aihe. Jos moniosaamiseen pyritään, niin koulutuksen ja sen monimuotoisuuden, niin oppilaitoksissa kuin työelämässäkin, tulee sitä tukea. Eli tässä tulee myös vastuuttaa työnantajia tarjoamaan koulutusta kehittymisen tueksi!

   Poista
 3. Edelliseen jatkoksi, luin tuon Talouselämän jutun. Aika ahdistavaa; "moniosaaminen" sitä ja tätä. Kuitenkin olemme helkkarin tutkinto-orientoitunut kansa edelleen, joka työtehtävään pitää olla diplomi tai sertifikaatti ja tietenkin se OPH:n virallistaman ammattinimike. Jos siis vaaditaan ja arvostetaan monipuolisuutta ja osaamista sen pitäisi jossain vaiheessa radikaalisti alkaa näkyä myös rekrytointitilanteissa! Ainakaan vielä se ei näy.

  Kommentteja työnantajapuolen edustajilta kiitos! Arvostatteko oikeasti osaamista, vai painaako työntekijävalinnassa kuitenkin pääosin tutkinto? Onko tutkintoa vailla olevalla aidosti mahdollisuus kilpailla esim. asiantuntijatehtävistä maistereiden kanssa? Ei ole,väitän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme edelleen tutkinto-orientoituneita, osaaminen on edelleen sivuosassa.

   Jään myös mielenkiinnolla odottamaan rekrytoivien kommentteja.

   Poista
 4. Niinpä. Huutolaisten maankiertäkien tehtailua. Ei hyvä.

  Järjetöntä yrittää pakottaa ihmiset liikkumaan kun on teknologia liikuttaa tietoa eli töitä osaajien luokse. Työntekijät tulevat valitsemaan moraalisesti toimivia työnantajia, eikä veronkiertäjiä ja/tai ulkomaille ulkoistajia.

  Ns. 'koulutus' vaatii täysremontin paluuseen alkuperäiseen tarkoitukseen - alla vinkki.
  www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_bring_on_the_revolution.html

  VastaaPoista
 5. Kyllä tuo on osin jo tätä päivää. Mediatalon työläisenäkin näen lähes päivittäin, kun moni kollega on siirtyy yksityisyrittäjäksi, freeksi, toiset vapaaehtoisesti ja toiset vähemmän vapaaehtoisesti. Osa porskuttaa hyvin, nauttii vapaudesta ja tekee kivasti vaihtelevia hommia. Mutta aina joukossa on joku, joka on liittynyt Työvoimatoimiston pitkiin riveihin, kun verkostot eivät olekaan kantaneet ja töistä käydään tiukkaa taistoa.

  Jos on omassa hommassaan tarpeeksi hyvä - ja kehitys- ja muuntautumiskykyinen (lue: osaa tehdä juttuja myös verkkoon), niin töitä on saattanut ilmaantua vähintäänkin riittävästi.

  Tulojen epäsäännöllisyyteen tottuminen on varmaan se rankin opittava asia. Jos sitä asuntolainaa todellakin on parisataatonnia, niin ainakin puolisolta toivoo säännöllisiä tuloja...

  VastaaPoista
 6. Jukka-poikaa lainatakseni "maailma on muuttunut viimeks tänään"

  VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa