Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Videohaastattelu rekrytoinnissa

Nyt se on pakko ottaa puheeksi! Työkalu, jota käytetään rekrytoinnissa ja saattaa vaikuttaa rekrytointiprosessia helpottavalta tekijältä sekä rekrytoijan että työnhakijan mielestä. Tämän työkalun käyttöön liittyy kuitenkin iso, ehdoton mutta-tekijä. Tällä asialla ei ole mitään tekemistä haettavassa tehtävässä tarvittavien taitojen kanssa – siis yleensä, mutta se voi huonontaa mahdollisuuksiasi työpaikan saannissa.

työ eLama
Viite videohaastattelusta työpaikkailmoituksessa


HYVÄÄ JA HUONOA


Ehdottomasti plussaa on se, jottei tarvitse lähteä eri paikkakunnalle haastatteluun, miettiä miten sinne pääsee – julkisilla vai omalla autolla? Toinen positiivinen asia on, että haastattelun voi tehdä silloin kuin itse haluaa, mukavasti kotona.
Nainen läppärin edessä työhaastattelussa
Kuva: Michal Marcol

Entä ne negatiiviset puolet? Moniko työnhakijoista on sinut videohaastattelussa käytettävän tekniikan kanssa? Onko sillä väliä? On. On todellakin. Mietipä katsovasi videota, jonka ääni pätkii, jossa haastateltava ährää selkeästi Rec tai Stop nappuloiden kanssa. Näyttäisikö pätevältä? Ärsyttäisikö jopa? 

Muita sudenkuoppia? Kyllä, sillä video voi näyttää haastateltavan huonossa valossa jos kuvakulma, valaistus tai Sommittelu on tyritty. Väärä valaistus voi korostaa vaikka silmäpusseja. Ei, silloin ei tosiaan näytä dynaamiselta tai energiseltä. Entäpä jos haastateltava on asettunut vastavaloon ja kuvassa näkyy harmaa hahmo? 

Väitän että hakija, joka hanskaa videohaastattelun tekniset haasteet ja jolla on hyvä nettikamera on etulyöntiasemassa muihin nähden. Hakija, jonka kameran kuvanlaatu on huono ja ääniyhteydessä säröjä, on altavastaajan asemassa. 

Mitä mieltä olet? Voiko kärpäsestä kasvaa härkänen eli voiko pelkästään huono kuvanlaatu tai muu tekninen (ns.toissijainen asia) pilata hakijan mahdollisuudet?

Kommentit

 1. Tervehdys,

  Ja kiitos mielenkiintoisesta ja ajatuksia herättävästä kirjoituksesta!

  Videohaastatteluun ensimmäistä kertaa osallistuessa voi kameralle puhuminen tuntua aluksi oudolta, ja on totta että täysin "vasemmalla kädellä" tehty videovastaus voi saada hakijan huonoon valoon myös rekrytoijan silmissä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että usein myös rekrytoija on (vielä nykyisin) tekemässä elämänsä ensimmäisiä videohaastattelua - liika täydellisyyden tavoittelu videoissa on turhaa vaikka siltä onkin vaikea välttyä (been there, done that). Hollywood - tason otoksia ei kukaan odota näkevänsä :)

  Rekrytoijaa ei niinkään kiinnosta videon valaistus tai tekninen toteutus - useimmiten videolla halutaan nimenomaan selvittää persoonallisuutta, ulosantia ja persoonan soveltuvuutta avoimena olevaan tehtävään. Työhaastattelu on luonnollisesti tilanne, jota hakija useimmiten hieman jännittää - tämä on täysin myös asiansa osaavan rekrytoijan tiedossa eikä silloin heikohko valaistus tai pieni sanoissa sekoaminen vaikuta valintaan.

  Toki työhaastattelussa haluaa antaa itsestään edustavan kuvan, mutta punaisena lankana kannattaa muistaa, että oman itsensä esille tuominen ja persoonan näkyminen videolla ovat ne syyt, miksi rekrytoija haluaa vastauksen videolla. Täydellistä videovastausta ei liene olemassakaan - loistavia persoonia ja osaavia työnhakijoita sen sijaan on pilvin pimein :)

  Tässä vielä pari kirjoitustani aiheen tiimoilta:

  http://www.social-hire.com/career--interview-advice/3965/how-to-do-well-in-a-video-interview

  https://recruitby.net/fi/blog/oma-kokemus/

  Hyvää alkaneen vuoden jatkoa,


  Samuli / Recruitby.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Samuli, näkökannastasi "pöydän toiselta puolelta"! Rohkaisit hakijoita mukavasti.

   Keskustelua on tärkeä herättää ja toivonkin kokemuksia ja ajatuksia aiheesta lisää. Itselläni on vain yksi kokemus ja huomasin siinä, perfektionistinä ja valokuvausta harrastavana, miten haastavaa oli saada lopputulos hyväksi. Puhumattakaan valaistuksesta ja sommittelusta sekä mitä näkyy taustalla, missä istun, miltä korkeudelta kamera kuvaa, sillä läppärin kameran tuottama kasvokuva ei miellyttänyt.

   Miten teillä muilla työnhakijoilla? Kokemuksia? Ajatuksia?

   Poista
 2. En minäkään pidä videohaastattelusta. Pitäisi ostaa nettikamera ja kannattaako sitä ostaa kun ei ole mitään takeita siitä, että saa sen työpaikan! Tollasessa haastattelussa ei pääse edes katsomaan millanen paikka on... liian vaikeaksi menee :-(

  VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa