Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Rekrytoija - kompastutko näppäinvirheseen?

Työnhakija Toivolla on haettavassa tehtävässä vaadittava osaaminen, koulutus ja työkokemus, mutta hakupapereihin on vilahtanut näppäinvirhe tai kaksi. Miten Toivolle käy? Moni rekrytoija karsii automaattisesti Toivon, ainoastaan näppäinvirheen perusteella.

Lukija jumittuu helposti näppäinvirheeseen, pääsemättä sen ohitse tai näkemättä kokonaisuutta sen taakse. Työhakemuksessa näppäinvirhe koituu mitä todennäköisemmin hakijan kohtaloksi.

Psykologi Tom Stafford Sheffieldin Yliopistosta tutkii näppäinvirheitä ja hänen mukaansa ne eivät ole todiste kirjoittajan huolimattomuudesta tai siitä, että kirjoitusvirheen tekijä olisi muita huonompi tai vähemmän älykäs.

Staffordin mukaan kirjoittaessa pyritään ensisijaisesti vakuuttamaan asiasta. Vakuuttaminen on tällöin ns. korkean tason eli ensisijainen tehtävä. Toissijainen tehtävä on kirjainten muodostaminen sanoiksi ja sanojen muodostaminen lauseiksi.
Ensisijaisesti aivot keskittyvät yhdistämään lauseita kokonaisuuksiksi ja vakuuttamaan lukijaa itse asiasta. Omia kirjoitusvirheitä ei huomaa, sillä tietokoneen näytöllä oleva versio kilpailee sen version kanssa, joka on selkeänä päässämme. Lähde:Wired.com

Jos rekrytoi oikolukijaa tai viestinnän ammattilaista, näpäinvirheellä on väliä. Jos rekrytoi myyjää? Näppäinvirheellä ei ole väliä, mutta sillä onko hän hyvä myymään - on väliä.

Arvioi kriittiset taidot

Et halua palkata ihmistä, joka ei pysty orientoitumaan yksityiskohtiin? Lähtökohtana rekrytoinnissa tulee olla avoimessa tehtävässä tarvittavat taidot. Arvioi siis, onko yksityiskohtiin orientoituminen kriittinen taito, jota tehtävässä tarvitaan.

Oletettavasti haluat palkata myyjän positioon henkilön, joka tulee loistavasti toimeen asiakkaiden kanssa ja saa heidät palaamaan ostoksille kerta kerran jälkeen - vaikka hänen hakemuksessaan olisikin näpäinvirhe tai kaksi!

Vaatii taitoa rekrytoijalta nähdä kirjoitusvirheen taakse ja keskittyä oleelliseen!


Kommentit

  1. Mutta kun rekrytointi on tällä haavaa sitä, että suurennuslasilla haetaan syitä, millä hakemuspinoa voidaan karsia, kaikki vähänkin perusteltavat syyt käyvät!

    VastaaPoista
  2. Niinpä, hakijoita riittää...

    VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa