Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Kaksi suurinta työnhaun mokaani

Valmistuin sosiologiksi (VTM) noin puolitoista vuotta sitten ja siitä lähtien olen hakenut töitä. Saldonani on kolmen kuukauden projektiassistentin pesti, kuuden kuukauden osa-aikainen virkavapaan sijaisuus, ylennys ja lomasijaisuuksia.

Saldoni ei ole missään nimessä surkea mutta pitkä työsopimus, puhumattakaan vakituisesta työpaikasta, on vielä saamatta. Nyt minun on rehellisesti uskallettava miettiä, mitä teen työnhaussani väärin.

Kaksi suurinta virhettä työnhaussa

 

Ensimmäinen virheeni on, etten uskalla profiloitua selkeästi. Olen hakenut HR ja/tai taloushallinnon tehtäviä, mutta en ole osannut/uskaltanut tehdä päätöstä mitä minä oikeasti haluaisin tehdä. Työnhakuni profiili ei siis kohdistu selkeästi oikeastaan mihinkään tehtävään.

Toinen virheeni on, etten ole kohdistanut hakuani mihinkään tiettyyn organisaatioon. Olen hakenut vähän kaikkialle ja aika leveällä haarukalla, sillä en halua etsiä töitä liian kapealta sektorilta.

Haen avoimessa haussa olevia työpaikkoja, kuten varmaan suurin osa meistä työnhakijoista. Ongelmana on, että kaikki muutkin työnhakijat seuraavat näitä yleisessä haussa olevia paikkoja. Tehdessään niin kuin kaikki muutkin - on erittäin vaikea erottua massasta.

Miten tulen ratkaisemaan nämä ongelmat?

 

Viime vuonna onnistuin työnhaussa. Luulen sen johtuneen siitä, että tiesin tarkkaan mitä paikkaa tavoittelen ja miten voin näille organisaatioille olla avuksi. Saamani työpaikat olivat ns. piilotyöpaikkoja, eli eivät olleet yleisessä haussa!

Jopport
Kyseenalaista!
Mielestäni avoimien työpaikkojen foorumit ovat se helpoin tapa hakea töitä, sillä työnhakijan on ”vain vastattava” työpaikkailmoitukseen. Kuitenkin se tuntuu olevan se vaikein kanava uuteen työpaikkaan, sillä hakijoita on enemmän kuin runsaasti.

Seuraavaksi aion löytää yrityksen, johon haluan töihin. Sitten otan yhteyttä muutamaan yrityksen työntekijään ja kyselen, minkälaista on oikeasti olla töissä ko. yrityksessä. Kysyn myös yritysten tämän hetkisistä haasteista.

Mikäli tämän jälkeen vielä koen haluavani ja pystyväni tekemään yrityksessä hyvää työtä, mietin millä tavalla olisin heille hyödyksi ja teen ”täsmä työhakemuksen” yrityksen johdolle ja yritän saada aikaan tapaamisen.

Nähtäväksi jää miten taktiikkani tulee toimimaan!

Vinkkini

 

Jos todella haluaa saada töitä, on ensin uskallettava ottaa selvää mitä haluaisi tehdä työkseen. Jos ei tiedä, voi eri työnkuvista ottaa selvää alan ammattilaisilta. Voit vaikka kysellä eri alojen ammattilaisilta, millainen työtehtävä oikeasti on kyseessä ja mitkä ovat työn ns. rutiinitehtävät.

Tämän jälkeen voi puntaroida, olisiko tehtävässä hyvä ja olisiko itsestä siihen ammattiin? Lopuksi pitää myydä osaamisensa yritykselle!

Terveisin,

Camilla Nousiainen
nousiainen.camilla@gmail.com
https://fi.linkedin.com/in/camillanousiainen

P.S. Jag har svenska som modersmål och därför betjänar jag hemskt gärna också på svenska!

Kommentit

  1. Hei Camilla, pohdit ansiokkaasti työnhakuasi. Harva meistä jaksaa tai viitsii pysähtyä miettimään mitä voisi tehdä toisin työnhaussa. Kirjoituksesi kannusti minuakin miettimään työnhakua hieman uudelleen.

    Toivon, että työnhakusi tuottaa tuloksia! Marja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marja,
      Kiitos kommintistasi!
      Toivottavasti saat uutta virtaa ja ajatuskulmaa työnhakuusi ja että se myös tuottaa tulosta.

      Tsemppiä!

      Ystävällisin terveisin,
      Camilla

      Poista
  2. Linkedin profiilin mukaan olet jo töissä ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      kiitos kommentistasi! Ymmärrän, että tuo työstatus voi tuottaa hämmenystä. Olen siis määräaikaisesti töissä merellä ja etsin samalla ns oman alan töitä maista.

      Poista
  3. Ottamatta kantaa Camillan tilanteeseen, totean että työpaikkoja hakevat sekä työttömät, opiskelijat, työelämässä jo olevat, lisätienistejä hakevat, paikkakuntaa muuttavat? Työnhakijoina on siis monenkirjavaa joukkoa, ei pelkästään työttömiä.

    VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa