Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

nOllasopimus

Töiden markkinat, työn tekeminen ja lähes kaikki työhön liittyvä on muuttunut huimasti viimeisen viiden vuoden aikana. Vanhoja työnimikkeitä on pudonnut pois ja uusia on nimikkeitä ja ammatteja on syntynyt.

JopportTyöelämän pelikenttä muuttuu nopeammin kuin säännöt, määräykset ja toimintatavat ehtivät päivittyä. Pelaamme edelleen säännöillä, jotka luotiin vuosikymmeniä sitten.

Tuolloin yhteen työpaikkaan sitouduttiin koko elämäksi ja vastavalmistuneella saattoi olla neljäkin työpaikkaa odottamassa - hakijan tekemää valintaa.

Maailma on muuttunut, viimeksi tänään - lainatakseni Jukkapoikaa. Työelämässä pelataan villeillä korteilla, joihin ns. nollasopimus mielestäni kuuluu.

Nollasopimuksissa työsopimukseen kirjataan viikkotunneiksi 0-40 tuntia. Nollasopimuksella työntekijä velvoitetaan olemaan työnantajan käytettävissä, mutta työnantajalle se ei aseteta minkäänlaista velvoitetta tarjota työtä.

Työntekijän näkökulmasta tämä on riistoa, sillä työtunteja ei välttämättä kerry edes elannoksi asti. Tämän lisäksi työntekijän irtisanoutuessa, hän joutuisi karenssiin, koska työ- ja elinkeinotoimisto tulkitsee sopimuksen vakituiseksi.

Onko karenssiin joutuminen nollasopimuksen ainoa huono puoli? Itse en tiedä miten aiheeseen suhtautuisin. Kerro rohkeasti kokemuksistasi, niin saadaan asiaan näkökulmia! Nimettömänäkin voit jättää kommenttisi.

Kommentit

  1. mulla on nollasopimus. viikkoja ei oikein voi suunnitella kun työvuorojakaan ei oikein tiedä. välillä soittavat töihin alle tunnin varoitusajalla ja pakkohan niitä vuoroja on ottaa ku tarvii rahaa...

    VastaaPoista
  2. Huomasin että kansalaisaloite nollasopimuksista etenee eduskuntaan: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015050719641647_uu.shtml

    VastaaPoista
  3. Aihe on monisyinen, eikä varmasti helppo ratkaista. Asiasta olisi kuitenkin tärkeä keskustella - sen hyvistä ja huonoista puolista. Kiitos kommenteistanne!

    VastaaPoista
Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa