Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Nuoren perehdyttäminen kannattaa!

Kesätyö on nuoren ensikosketus työelämään. Kokemus on tärkeä, sillä sen perustella nuori muodostaa käsityksensä työelämästä ja mielikuvat kulkevat mukana pitkään. Kukapa meistä ei muistaisi ensimmäistä kesäduuniaan!

Positiivinen ensimmäinen työkokemus nostaa nuoren itsetuntoa ja itseluottamusta. Työ merkitsee uudenlaista vastuuta, mahdollisuutta oppia uusia taitoja ja ansaita omaa rahaa. Työpaikka on askel itsenäiseen elämään - osaan ja huolehdin asioista itse!

Työyhteisön hyväksyntä ja esimerkki ovat tärkeitä kasvettaessa ammattilaisen roolin. Nuori ottaa mallia työtovereistaan paitsi työn tekemisessä, myös siinä kuinka yhteisössä kommunikoidaan ja toimitaan muiden ihmisten kanssa.

Työpaikoilla on paljon hiljaista tietoa ja käytöskoodistoa, jonka hahmottamiseen nuoren elämänkokemus ei vielä riitä. Lempeä vierellä kulkeminen, selkeä ja jatkuva palaute ja hyväksyvä asenne haparoiviin yrityksiin ottaa uutta roolia haltuun auttavat nuorta rakentamaan "työroolia".

Nuoren huolellinen perehdyttäminen ja ottaminen tasavertaisesti osaksi työyhteisöä eivät siis ole vähäpätöisiä seikkoja pohdittavaksi työpaikoilla.

Nuoren perehdytys vaatii enemmän ja erilaisia asioita kuin aikuisen, jolla yleiset työelämätaidot ovat hyvin jo hallussa.

Työnantajan voi olla vaikeaa muistaa nuoren työntekijän palkatessaan, että aikuiselle työntekijälle itsestään selvät asiat saattavat nuorelle tulla työssä ja elämässä eteen vasta ensimmäistä kertaa. Miksi tauko on vain 10 minuuttia? Onko työvaatteita pakko käyttää? Keneltä voin kysyä neuvoa?

Bestis - hanke on tuottanut työnantajien avuksi oppaan "Tervetuloa duuniin - opas nuoren perehdyttämiseen" (Nyyssönen, 2016). Oppaan toivotaan antavan vinkkejä ja tuovan apua työnantajalle, joka on palkkaamassa nuoren.

Opas toimii hyvin käsikirjana mikroyrityksissä, joissa rekrytoidaan harvoin, mutta yhtä hyvin oppaasta löytyvä perehdytyksen muistilista palvelee isompaakin työnantajaa. Opas on ladattavissa ilmaiseksi Haaga-Helian verkkokaupasta.

Antoisia hetkiä nuoria palkkaaviin yrityksiin!

Anu Sipilä
Projektiasiantuntija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu


Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa