Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Mistä kiksit?

Minulla on muistivihko. Vihko kulkee käsilaukussani joka paikkaan. Kirjaan vihkoon työhön liittyviä asioita: tapaamieni ihmisten yhteystietoja, kirjavinkkejä, muistiinpanoja kokouksista, sähköisten työkalujen käyttövinkkejä ja paljon muuta.

Vihkon etukannessa on Touhulan perhe-sarjakuva. Olen leikannut sarjakuvan Helsingin Sanomista noin vuosi sitten ja liimannut sen vihkon kanteen. Sarjakuvassa Elmo-poika kysyy Touhulan sedältä, mikä tuottaa hänelle kiksejä? Touhulan setä katsoo hämmentyneenä poikaa, osaamatta vastata kysymykseen.

Aika ajoin katselen sarjakuvaa. Ja mietin, mistä minä saan kiksit? Minulla on ilo olla työllisyyttä edistävän PALKO-hankkeen  ohjausryhmän jäsen. Perinteisen ohjausryhmän jäsenen roolin lisäksi minulla on ollut mahdollisuus toimia hankkeen piiriin kuuluvien työnhakijoiden valmentajana. Rooliini on muun muassa kuulunut osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen, ansioluettelon ja työhakemusten laadinta, työelämätaitojen sparraus.

On ollut huikeaa tavata ihmisiä eri taustoista ja kulttuureista. Jaksan kerta toisensa jälkeen yllättyä, kuinka avoimesti ihmiset kertovat omasta työ- ja koulutustaustastaan sekä elämästään. Jokaisen sparraus-session jälkeen kiitollisuus ja nöyryys valtaavat sydämen – olen saanut toimia hetken rinnallakulkijana, olla osa ihmisten tarinaa.

Minun vastaukseni on siis selvillä. Saan kiksini rinnallakulkemisesta, ihmisten ohjauksesta ja sparrauksesta, kuuntelemisesta, myötäelämisestä ja tukemisesta. Haastan sinut miettimään, mistä sinä saat työssäsi kiksit? Muistivihkoni on melkein täynnä. Enää pari sivua odottaa muistiinpanoja. Onneksi vihon etukansi on pahvia. Aion leikata sarjakuvan irti ja liimata sen uuteen muistivihkooni.

Maria Kantola
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Kirjoittaja on PALKO-hankkeen ohjausryhmän jäsen ja työnhakuvalmentajaKommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa