Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Entten tentten etuja nakkelen

Olen aktiivisesti hakenut töitä ja työpaikkailmoitukset ovat tulleet tutuiksi, sillä luen niitä kymmeniä päivittäin. Olen huomannut erään kasvavan trendin työpaikkailmoituksissa. Trendi koskee työpaikan tarjoamia etuja.

Lounasetu

Olet saattanut huomata työpaikkailmoitusten loppukappaleissa lauseen: "Tarjoamme sinulle lounasedun". Kuulostaako hyvältä? Entä oletko työnhakijana selvittänyt mitä se käytännössä tarkoittaa ja kannattaako sitä edes ottaa?

Oletetaan että lounasetu on esim 200e / kk. Sen saamisessa/ottamisessa on kaksi vaihtoehtoa:

a) Lounasetu voidaan ottaa/antaa vähennyksenä työntekijän nettopalkasta. Eli jos lounasetu on 200 euroa kuukaudessa, niin työntekijän nettopalkasta vähennetään 150 euroa. Työntekijälle ei tällöin muodostu veronalaista etua. (lähde Valjas )

b) Toinen vaihtoehto on lisätä lounasetu palkan päälle. Eli jos palkkasi olisi 3000e/kk ja saat 200 euron lounasedun: tällöin työntekijän palkkalaskelmaan lisätään 75% lounasedun määrästä eli 150 euroa, jolloin verotettavaksi bruttokuukausituloksi saadaan 3150e. Siitä summasta maksat sen normaalin palkkatulon veron. (lähde Valjas )

Lounasedusta maksat suurimman osan itse, kun työnantaja maksaa 25% ko edusta. Muista lounasetua valitessasi myös, ettei siitä saa edes rahaa takaisin mikäli  syöt edullisemman lounaan kuin kupongin arvo on.

Hyvä työilmapiiri

"Meillä on kivaa yhdessä tiimipäivissä, perhepäivissä tai juoksutapahtumissa. Perjantait ovat erityisiä ja käymme yhdessä niitä juhlistamassa!" tai "meillä on loistava työilmapiiri". Miltä kuulostaa? No kivalta tietenkin, mutta käsi sydämelle - onko nämä etuja?

Puhelin ja työläppäri

Silloin tällöin toimistotyötä tekevälle on tarjottu etuina puhelinta ja läppäriä. Itse näen työpuhelimen ja läppärin työnteon välttämättömänä välineenä, en etuna.

Kyseessä voi tosiaan olla etu, jos puhutaan puhelimesta. Tai sitten ns puhelinetu toimii juuri päinvastaisesti. Vai tykkäisitkö itse jos puhelin soi iltakuudelta ja asiakas soittaa sinulle kotiin? Etu vai rasite?

Työterveyshuolto

"Tarjoamme sinulle työterveyshuollon". Lause joka toistuu monessa työpaikkailmoituksessa, siellä etujen alla. Pistää hiljaiseksi ja tämä katkaisi tämän kamelin selän ja kirvoitti tämän kirjoituksen eetteriin.

Valveutunut työnhakija tietää, että työnantajalla on velvollisuus järjestää työntekijöilleen työterveyshuolto. Työsuojeluviranomainen valvoo tarkastuksin, että työnantaja on järjestänyt ja toteuttanut lakisääteiset työterveyshuoltopalvelut. Piste. Milloin lakisääteisistä työnantajan velvollisuuksista on tullut etuja?


Edut työsuhteessa

Työnhakijalle on tärkeää tietää onko firmassa etuja. Etuihin tuskin kannattaa laittaa työnantajan lakisääteisiä velvollisuuksia kuten työterveyshuoltoa. En kyllä laittaisi hyvää tiimihenkeäkään, sitä kun ei voi taata. Toisaalta se ei ole edes etu vaan sattumien summa.

Mikäli etujen tarkoituksena on houkutella työnhakijoita, niin mitäpä jos työpaikkailmoituksessa ilmoitettaisiin selkeästi työnkuva, palkkahaitari, työaika ja -paikka. Edut voisi sitten kertoa työhaastattelussa. Selkeä työpaikkailmoitus houkuttelee oikeanlaisia työnhakijoitakin, joten miksei?

Vai mennäänkö ihan tyylillä: entten tentten etuja nakkelen, keksin yhden, lainaan toisen, kolmanneksi lakisääteisen.

****
Kirjoittaja



Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa