Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Kysymyksiä työnhakijalle työhaastatteluun

Se tunne kun saat tiedon tulevasta työhaastattelusta! Tässä vaiheessa kaivat lähettämäsi hakemuksen esiin sekä palauttelet muistiin yritystä ja työtehtävää johon hait.

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua hyvin, sillä mikäli sinut valitaan tulet viettämään kahdeksan tuntia päivässä, viiden päivän ajan viikossa ko ympäristössä.Työhaastattelu on myös hakijaa varten ja siihen kannattaa valmistautua huolella.


Haastattelussa on mahdollisuus saada lisätietoa sekä yrityksestä, sen kulttuurista ja työtehtävistä. Siksi haastatteluun kannattaa valmistautua, muutenkin kuin omaa työhistoriaa ja vahvuuksiaan kerraten.

Itselläni on noin viiden kohdan kysymysten peruspatteristo, joita käytän. Lisäilen kysymyksiä  haettavan tehtävän sekä yrityksen toimialan ja tilanteen mukaan.

 Peruskysymykseni ovat:

  • Millainen on tyypillinen työpäivä tässä tehtävässä?
  •  Antaa konkreettisen kuvan työtehtävästä, ilman niitä työilmoituksessa mainittuja "näköalapaikka", "dynaaminen ympäristö"-kliseitä.
  •  Onko paikka uusi?
  • Jos paikka ei ole uusi: mihin siirtyi tehtävää hoitanut henkilö? Siirtymisen syy voi kertoa yrityksestä esim. pääseekö yrityksessä etenemään tai vaihtoiko edellinen yritystä. Jos paikka on uusi, voi tiedustella työtehtävistä ja miten ne määräytyvät.
  • Ensimmäiset kaksi tavoitetta, joita minulta odotetaan? 
  • Tavoitteet kertovat työnkuvasta ja asioiden painoarvosta, mutta myös siitä miten työnantaja on valmistautunut avoimeen rekryyn. Täytetäänkö paikka siksi kun edellinen lähti, vai täytetäänkö tarpeeseen eli esim. tilausmäärien kasvaessa tmv.
  • Millainen perehdytys on suunniteltu tähän tehtävään? 
  • Perehdytys lyhentää oppimisaikaa ja mahdollistaa työntekijän tuottavuuden nopeammalla aikataululla kuin ilman perehdytystä. Asia, joka kertoo yrityksestä ja johtamisesta paljon. Panostetaanko työntekijöihin vai jätetäänkö ns. taklaamaan omalla tyylillään.
  • Voimmeko käväistä tulevassa työpisteessä? 
  • Samalla näkisi työympäristön ja näkisi mahdollisesti tulevat kolleegat - millainen meininki, millainen kulttuuri. Osoittaa myös aitoa kiinnostusta työtä kohtaan.

Entä sinä, esitätkö työnhakijana kysymyksiä työhaastattelussa?
Rekrytoija, mikä on mielestäsi hyvä kysymys työnhakijalta?

Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa