Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Työpaikkailmoitus kaataa rekryn

Työpaikkailmoitukset tuntuvat olevan varsin mystisiä. Työnhakijana ja haastatteluihin päässeenä, olen joutunut huomaamaan ettei työpaikkailmoitus vastaa sitä, mitä työnantaja todellisuudessa hakee. Kuulostaa uskomattomalta, mutta tämän työnhakijan kokemuksen mukaan se on varsin tavallista!

Blogin lukija vastasi työpaikkailmoitukseen, jossa haettiin English speaking key account manageria huolehtimaan nykyisistä asiakkaista sekä toimimaan asiakkaiden yhteyshenkilönä.

Hakija pääsi työhaastatteluun, johon hän valmistautui huolellisesti tutkimalla yrityksen, sen tuotevalikoiman sekä tutustui yleisellä tasolla oletettuun asiakaskuntaan. Ilmoituksessa vaadittiin sujuvaa englannin kielen taitoa, muusta kielitaidosta ei ollut vaateita.


Työpaikkailmoitus mobiilissa
Työhaastattelussa oli läsnä sekä HR Manager että yrityksen Business Manager, joka johti keskustelua. Yrityksen esittelyn jälkeen kerrottiin, että pääasiallisena työtehtävänä olisi suoramarkkinoida ja myydä tuotteita Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan asiakkaille puhelimitse ruotsiksi!
Englanniksi kontaktointia ei saanut tehdä vaan ehdoton vaatimus oli, että keskustelut käydään ruotsiksi.

Hakija oli ottanut työpaikkailmoituksen mukaansa ja tarkisti siitä, että vaatimuksena oli ainoastaan sujuva englannin kielen taito. Siitä huolimatta lähtökohta haastattelussa oli, että sujuvalla ruotsilla tulisi asiakkuuksia hoitaa, ei missään nimessä englanniksi.

Siihen lopahti hakijan mielenkiinto, sillä taidot eivät riittäneet tehtävänkuvaan. Useasti työnhakija on  haastatelussa tai psykologisten testien jälkeen voinut todeta, että työnantaja onkin hakenut aivan jotain muuta mitä työpaikkailmoituksessa on määritelty.

Mikäli työnantaja tekisi pohjatyön avoinna olevan paikan suhteen eli mitä taitoja, kokemusta tarvitaan, niin uskallan väittää että rekrytoija saisi parempia hakijoita avoimiin paikkaan. Työnhakijakin voisi hakea osaamistaan vastaavia paikkoja.

Kun työpaikkailmoitus paljastuu vasta haastattelussa aivan toiseksi kuin itse työn sisältö olisi, kaataa ilmoitus rekryn.**********
Kirjoitus on kirjoitettu lukijan haastatelun perusteella 12/2019


Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa