Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Rekryätkö menneisyydestä?

Avoimen työpaikan täyttäminen ja siihen hakeminen on pitkään toteutettu samalla kaavalla. Työnhaussa on kehitystä tapahtunut, sillä nykyään käytetään hyväksi jo sosiaalista mediaa työnhakua tukemaan.

Olet varmaan nähnyt työnhakijoiden viestejä somessa, joissa jaetaan omaa ansioluetteloa ja huhuillaan työpaikan perään? Ehkä olet jopa törmännyt työhaastatteluun, joka toteutetaan verkossa tai vastannut haastattelijan kysymyksiin omalla videollasi? Tai tehnyt jopa osaamisperusteisen ansioluettelon?

Entä se toinen osapuoli eli työnantajat ja rekrytoijat? Onko heillä tapahtunut kehitystä vai ovatko työnantajat ovat jumahtaneet rekrytointi valinnoissaan - konkreettisesti - tuijottamaan menneisyyttä?

Olen miettinyt, miksi valinnoissa painotetaan hakijan työhistoriaa hakukriteerinä niin voimakkaasti. Muutoskonsulteilta vaaditaan muutoskonsultin työkokemusta. Myyntitykeiltä vaaditaan myyntitykkikokemusta. Rekrytoija, rekrytoitko menneisyydestä? Oletko koskaan pysähtynyt ajattelemaan voisiko olla toisin?

Entä jos hakijana olisi henkilö, joka on erittäin motivoitunut ja valmis oppimaan, jolla jo olisi ideoita ja draivia mutta aikaisempi työkokemus ko tehtävästä puuttuisi. Olisiko hän parempi rekry kuin se vuosia samoja kaavoja toistanut muutoskonsultti, joka mielellään väisteli tehtäviään, ei ollut asiakkaan tavoitettavissa, ei tehnyt raporttejaan - mutta tittelinä hänellä oli kuuden vuoden ajan muutoskonsultti?

Varmaa vastausta ei ole, sillä hakijat ovat yksilöitä ja työt ovat omanlaisiaan vaatimuksineen. Uskallan silti haastaa, eli pitäisikö työntekijävalinnat tehdä edelleen painottaen hakijan  menneisyyteen vai olisiko vaihtoehtoa tuolle painotukselle?

Mitä jos yritys laittaisi jo työilmoitukseen avoimeen tehtävään sopivan ns työtehtäväpyynnön ja pyytäisi hakijoita vastaamaan käsillä olevaan tehtävään. Ihan samaan tyyliin kun tässä avoimessa tehtävässä tosiasiassakin voisi olla. Eli työnantaja pyytäisi hakijoita ehdottamaan hakemuksissaan ratkaisun tehtävään sekä lisäämään lyhyen ansioluettelonsa ja pari riviä motivaatiostaan ko tehtävää kohtaan.

Työtehtävästähän kaikki toki riippuu, mutta eikö olisi hienoa jos motivoituneet Tulevaisuuden Tekijätkin, vailla vastaavaa työkokemusta, saisivat mahdollisuuden näyttää kyntensä. Onko aivan mahdoton ajatus?

Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa