Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Vertaisryhmästä apua työnhakuun

Kun irtisanominen yt-neuvotteluiden päätteeksi osuu korkeakoulutettuun, kokeneeseen osaajaan, hän on yleensä takaiskusta huolimatta toiveikas nopean uudelleentyöllistymisen suhteen - onhan hänellä ammattitaitoa ja kokemusta vaikka muille jakaa.

Pian kuitenkin paljastuu tyly totuus: Vahva ammattitaito omalla alalla ei tee kenestäkään automaattisesti hyvää hakemaan töitä. Työnhakijan pitää nimittäin osata kertoa, millaista yritystä hyödyttävää osaamista hänellä on. Ja se ei olekaan niin helppoa, kuin moni luulee.

Toimin työni ohella akavalaisten liittojen Omaehtoisen Työllistymisen Tuki OTTY -yhdistyksessä, jonka tavoite on parantaa työnhakutaitoja ja siten edistää esimies- ja asiantuntijatehtäviä etsivien työllistymistä.

Meillä on kahdenlaista toimintaa: Työnhakuveturi-asiantuntijaluentoja työnhakutaitojen kehittämiseen (nämä ovat vain tiettyjen liittojen jäsenille) sekä Työnhakuboosteri-nimellä tehtävää vertaisryhmätoimintaa (avointa kaikille korkeakoulutetuille uusimaalaisille työnhakijoille). Kaikki toiminta on osallistujalle maksutonta.

Toimintaa rahoittavat akavalaiset liitot ja Uudenmaan te-toimisto. Työnhakuboosteriryhmä koostuu noin kymmenestä työnhakijasta, jotka pyritään valitsemaan niin, etteivät he kilpaile samoista työpaikoista. Ryhmän vetäjänä toimii ryhmään aiemmin osallistunut henkilö.

Ryhmä kokoontuu yhdeksän kertaa. Jokaiselle tapaamiselle on oma ammattiliittojen ura-asiantuntijoiden miettimä teema - alkuun keskitytään enemmän osaamisen tunnistamiseen ja kuvaamiseen, loppua kohti keskitytään työnhaun kanaviin ja keinoihin.

Toiminta on erittäin tuloksellista, ja kolme kuukautta ryhmän päättymisen jälkeen keskimäärin 60 % osallistuneista on löytänyt ratkaisun työttömyyteensä - valtaosa kokoaikaisiin palkkatöihin, osa päätyy myös opiskelemaan tai yrittäjäksi.

Kysyin juuri yhden ryhmän vetäjältä, mikä hänen mielestään tekee vertaisryhmistä niin toimivia. Hän vastasi, että osaamisen sanoittamisen ja työnhakutaitojen parantamisen lisäksi on mukavaa olla sellaisten ihmisten parissa, jotka tietävät, miltä työttömyys ja työnhaku tuntuvat. Ryhmässä iloitaan toisten onnistumisista, kannustetaan toisia yhteydenottoihin yrityksiin ja lohdutetaan pettymyksistä. 

Terveisin,
Leena Vänni
Omaehtoisen Työllistämisen Tuki OTTY ry
varapuheenjohtaja
 

Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa