Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Kansainvälisten osaajien työnhaku

Kirjoitin aiemmin Työnhakuboosteri -vertaisvalmennusryhmistä esimies- ja asiantuntijatöitä etsiville. Tänä syksynä kokeilimme ensimmäistä kertaa vastaavaa ryhmää englanninkielisenä kansainvälisille osaajille. Saimme sen verran hakijoita, että pääsimme käynnistämään ryhmän toiminnan syyskuussa.

Ryhmä tapasi Työnhakuboosteri-ohjelman mukaisesti 9 viikon ajan. Osallistujia oli seitsemän, kaikki eri maista. Edustettuina on Kiina, Venäjä, Italia, Sveitsi, Peru, Ghana ja Nigeria.

Työnhaku ei ole helppoa kenellekään, kuten monet suomalaiset tietävät, mutta kansainvälisillä osaajilla haasteita tuottavat vielä kulttuurierot. Mitä työnhakudokumenteilta odotetaan ja millainen työhaastattelutilanne on? Mitkä ovat tyypillisiä haastattelukysymyksiä? Tässä ryhmässä osallistujien taustat olivat isoissa, kansainvälisissä yrityksissä, jolloin työkieli on koko uran ajan ollut englanti huolimatta pitkästä asumisesta Suomessa

Muuten haasteet työnhaussa ovat tälläkin ryhmällä ihan samanlaisia, kuin muissa Työnhakuboosteri-ryhmissämme. Monilla ryhmäläisistä on takanaan pitkä ura yhdessä yrityksessä, ja työura on katkennut tuotannollis-taloudellisten yt-neuvottelujen jälkeen. Niinpä työnhakutaidoissa on parantamisen varaa.

Palaute tästä ihka ensimmäisestä englanninkielisestä ryhmästämme oli hyvää. Ryhmästä sai itseluottamusta, oppi laatimaan hyvän ansioluettelon sekä sai keinoja piilotyöpaikkojen löytämiseen, kuvaili ryhmän hyötyjä yksi osallistujista.

Jos tiedät esimies- tai asiantuntijatyötä tehneitä, Suomessa asuvia uutta työtä etsiviä kansainvälisiä osaajia, voit kertoa heille toiminnastamme. Toiminta on osallistujalle maksutonta, sillä sen rahoittavat akavalaiset ammattiliitot ja Uudenmaan te-toimisto. Lisätietoja: http://tyonhakuveturi.fi/careerboost

Terveisin,
Leena Vänni
Omaehtoisen Työllistymisen Tuki OTTY ry, varapuheenjohtaja

Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa