Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Töissä Brasovissa

Puolitoista vuotta sitten myin tai annoin pois lähes kaiken omaisuuteni Suomessa, tarkoituksena lähteä ulkomaille ilman suunnitelmia ja irtautua kaikesta entisestä. Tammikuussa 2017 lähdin Espanjaan, jossa muutaman kuukauden sijaan päädyin viettämään 9 kuukautta.

Kun tuli ajankohtaiseksi etsiä taas töitä, löysin sivuston europelanguagejobs.com, jonka kautta laitoin hakemuksia suomenkieliseen asiakaspalvelutyöhön. Ajatuksissa oli jäädä Välimeren alueelle; Espanja, Portugal, Kreikka, Malta… ja se minne päädyin oli Brasov, Romania!

Eräs rekrytontitoimisto huomasi sivustolla cv:ni ja otti yhteyttä, sillä he tarvitsivat suomea puhuva työntekijä. Ensimmäisenä etsin Googlesta missä on Brasov ja kaupungista luettuani se alkoikin kiinnostaa erittäin paljon. Lokakuun puolivälissä 2016 saavuin tänne. Oli melkoinen shokki Malagan jälkeen kun täällä oli sinä iltana 3 astetta lämmintä.

Koulutukseni on sosiaalialalle, mutta jo useita vuosia halusin pois siitä työstä ja tehdä jotain aivan muuta. Työskentelen siis call centerissä eräälle maailman tunnetuimmista yrityksistä, oma työnantajani on saksalainen yritys. Vastaan asiakkaiden puheluihin ja chatteihin ja hoidan tilauksiin liittyviä asioita. Työaika on joko 9-17.30 tai 9.30-18 ja viikonloput ovat vapaat. Työaika on siis kahdeksan tuntia ja 30 min lounastauko ja kaksi 10 min taukoa.

Työnantaja maksoi lennon Bukarestiin ja järjesti sieltä kuljetuksen Brasoviin sillä Brasovissa ei ole lentokenttää lainkaan. Työnantaja maksoi myös kaksi viikkoa hotellissa ja järjesti toisen firman auttamaan asettautumisessa, kuten asunnon saamisessa, pankkitilin avaamisessa ja rekisteröitymisessä. Siitä oli todella paljon apua vaikka kohtalaisen hyvin täällä englannillakin pärjää. Työ alkoi neljän viikon koulutusjaksolla jolta sai täyden palkan.

Työoloissa en hirveästi eroavaisuuksia ole havainnut, perusasiat toimivat kuten Suomessakin. Tämä varmasti riippuu paljon työnantajasta ja esimiehestä, onnekseni minulla on mukava esimies jonka kanssa vapaiden ja lomien sopiminen on erittäin helppoa. Samoin työkaverini ovat todella mukavia.

Iso ero Suomeen on työterveydessä. Meillä on työterveys, mutta siellä ei hoideta akuutteja sairastumisia eikä sitä kautta saa sairaslomaa. Sairasloman voi kirjoittaa vain perhelääkäri ja ensin pitää rekisteröityä jollekin perhelääkärille, ja ottaa häneen yhteyttä akuutin sairastumisen sattuessa.

En ole työskennellyt call centereissä aiemmin ja työkavereiden mukaan niissä on ihan yleinen käytäntö että omat puhelimet jätetään  säilytyslokeroon työpäivän ajaksi. Lisäksi kynää ja paperia ei saa olla pöydillä, sillä käsittelemme asiakkaiden luottokorttitietoja. Tällä estetään väärinkäytökset eli ettei kukaan voi kirjoittaa tietoja ylös itselleen.

Palkka on tilillä palkkapäivänä, mutta joskus aamupäivän aikana, joskus vasta iltapäivällä. Jos on eri pankki kuin työnantajalla, se voi olla myös seuraavana päivänä. Jos palkkapäivä on lauantai, palkka maksetaan perjantaina, mutta jos se on sunnuntai se maksetaan maanantaina. Pyhäpäivistä saa ylityötunnit, eli jos olet töissä paikallisena pyhänä, saat vapaapäivän.

Meillä pohjoismaisia kieliä  sekä hollantia ja saksaa puhuvilla on hyvä palkka, Itse tienaan yli kaksi kertaa enemmän kuin tämän maan keskipalkka on, vaikkei tähän työhön vaadita edes mitään pohjakoulutusta. Elämisen kustannukset ovat edulliset, joten rahaa jää säästöön vaikka ei edes yrittäisi säästää!

Työkaverit ovat pääosin minua puolet nuorempia, ja monet ovat hakemassa pientä seikkailua ulkomailla, joten vaihtuvuus työkavereissa on suurta ja uutta väkeä haetaan lähes koko ajan. Oma aikomus on olla täällä vuosi ja katsoa sitten minne jatkan täältä. Kaikkiaan olen kuitenkin viihtynyt tässä kauniissa kaupungissa erittäin hyvin, vaikka kaipaankin vesistöä ympärilleni!

Blogistani voi lukea hieman lisää, siellä on myös paljon matkusteluistani. Vaihdoin blogini kielen juuri englanniksi, mutta kaikki aikaisemmat kirjoitukset ovat suomeksi. Sinne voi laittaa kommenttia jos haluat kysyä jotain täällä asumisesta tai työskentelystä, tai miten tänne voi hakea töihin! Yhden suomalaisen olen tänne jo rekrytoinut!

Lue lisää: http://nomadinamaailmalla.blogspot.fi

Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa