Työnhaun, rekrytoinnin ja työelämän mysteereitä käsittelevä blogi, työnhakijan näkökulmasta.

Kuumottaako työhaastattelu? Apua saat Duunitehtaalta!

Suomessa työttömyys kukoistaa. Vuoden 2018 elokuussa tehdyn työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä on tällä hetkellä jopa 229 400 (TEM 11/2018).  Tämä johtuu toki osittain siitä, että työpaikkoja ei yksinkertaisesti riitä tällä hetkellä kaikille. Viime vuonna luku oli kuitenkin merkittävästi suurempi, eli jotain on kuluneen vuoden aikana tehty oikein.

Itse valmistuin lukiosta vuonna 2014. Pääsin koulunpenkiltä suoraan töihin pesulahommiin. Syytä sille en näin jälkeenpäin osaa sanoa: hakemukseni oli nimittäin melko kömpelö ja pikaisesti väsätty. Työskentelin kyseisissä hommissa puolen vuoden ajan, aina armeijan aloittamiseen asti.

Armeijasta kotiuduttani ajattelin pitää hieman lomaa, mutta lopulta se loma venähtikin melkein kahden vuoden pituiseksi työttömyydeksi. Tähänkin on hankala sanoa yksittäistä syytä näin jälkeenpäin, mutta kai siinä oli taustalla oma laiskuus sekä osaamattomuus työnhaussa.

Hain tämän parin vuoden aikana lukuisiin eri työpaikkoihin ja yleensä homma kariutui viimeistään työhaastatteluun. Aiempaa kokemusta kun vastaavanlaisista tilanteista ei ollut, niin ääni väristen siinä sitten annettiin ympäripyöreitä vastauksia omasta osaamisesta. Henkilökohtainen pohjanoteeraukseni oli se, kun hain puhelinmyyjäksi, enkä siihenkään hommaan päässyt.

Mitään faktaa minulla ei tästä ole, mutta uskoisin työhaastattelun olevan iso ongelma monille nuorille. Peruskoulun tunneilla saatetaan kyllä harjoitella CV:n ja työhakemuksen tekoa, mutta työhaastatteluun on hankala saada minkäänlaista opetusta. Tämän takia onkin hienoa, että on olemassa Porvoossa järjestettävän Duunitehtaan kaltaisia tapahtumia.

Duunitehtaan tavoitteena on yhdistää työnhakijoita ja työnantajia. Sen lisäksi sieltä on mahdollista saada apua edellä mainitun kaltaisiin, kuumottaviin, työhaastattelutilanteisiin. Itse olen Haaga-Helian pisteellä valmistamassa ihmisiä juurikin näihin haastatteluihin. Tervetuloa kokeilemaan, niin nuoret kuin kokeneemmatkin työnhakijat, että miten se homma oikein hoidetaan oikeaoppisesti!

Tommi Kolari,
Opiskelija
Haaga-Helian ammattikorkeakoulu, matkailun koulutusohjelma

DuuniTehdas on itäisen Uudenmaan suurin rekrytapahtuma, joka järjestetään jälleen Taidetehtaalla Porvoossa tiistaina 5.2.2019. Tilaisuus kerää yhteen alueen työnhakijat ja työnantajat sekä tuo esille erilaisia koulutusmahdollisuuksia. Lisätietoa: https://www.duunitehdas.fi/
Tämä kirjoitus on osa PALKO-hankkeen kirjoitussarjaa. PALKO –työllisyyden palvelukokeilut Porvoossa ja Loviisassa on Euroopan sosiaalirahaston osarahoittama hanke, jota toteuttavat kehitysyhtiö Posintra ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ajalla 1.9.2017-31.8.2019.


Lisätietoja hankkeesta Posintra, Anne Wetterstrand: anne@posintra.fi. Seuraa meitä Twitterissä #Palkohanke. Voit myös twiitata meille @Palkohanke -osoitteeseen.


Kommentit

Mitä ajatuksia teksti herätti? Haluatko tarjota vinkkejä tai muuten antaa palautetta?

Yhteydenottolomake

Lähetä

Katselukerrat viime kuussa